zondag, 20 oktober 2019

Lage rugpijn verminderd door nepacupunctuur

Echte acupunctuur helpt tegen rugpijn, maar ook nepacupunctuur blijkt goed te werken. Beiden werken zelfs beter dan reguliere medische behandelingen. Onderzoekers van de Ruhr Universtität Bochum kwamen tot deze conclusie.

De helft van de patiënten die met acupunctuurnaalden werd behandeld, verbeterde voor een aantal maanden. Met medicatie voelde slechts een kwart van de patiënten een verlichting van de pijn. Zelfs wanneer acupunctuur niet goed werd toegepast, niet op de traditionele acupunctuurpunten, met de naalden minder diep in het lichaam en niet door de hand bewogen, dan nog gaf dit een beter resultaat dan medicatie. Of dit komt door een placebo-effect of de prikkeling van de naalden is niet bekend.

Voor onderzoeker Heinz Endres ligt het hiermee vast dat acupunctuur niet werkt door het blokkeren van pijnboodschappen naar de hersenen. Positieve verwachtingen rondom acupunctuur zouden geleid kunnen hebben tot een placebo-effect. Voor Duitse zorgverzekeraars is dit onderzoek een reden om acupunctuur op te nemen in meer verzekeringspakketten in Duitsland. De studie is gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine.

Bron(nen):