Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 30 mei 2017

'Schaamhaar scheren vergroot risico op waterwratjes'

Vrouwen die hun bikinilijn ontharen, lopen een groter risico op besmetting met een virus dat waterwratjes veroorzaakt. Schaamhaar scheren of harsen beschadigt de huid, waardoor deze kwetsbaarder wordt voor ziekteverwekkers. Dat schrijven onderzoekers in het British Medical Journal.

De wetenschappers wilden weten of de toename van het aantal gevallen van waterwratjes verband houdt met het groeiende aantal mensen dat hun schaamhaar weghaalt.

​Waterwratjes
Waterwratjes worden veroorzaakt door een besmettelijk pokkenvirus, molluscum contagiosum. Het verspreidt zich gemakkelijk via huidcontact met een geïnfecteerd persoon of via besmette voorwerpen, zoals een handdoek.

​Scheren en harsen
De onderzoekers bekeken 30 patiënten met het virus, waarvan 26 mannen en 4 vrouwen. 93 procent had hun schaamhaar verwijderd. 70 procent koos voor scheren, 10 procent waxte de bikinilijn en 10 procent knipte het haar. Tien proefpersonen hadden naast de waterwratten ook andere huidproblemen, zoals ingegroeide haartjes, ontstoken haarzakjes en littekenvorming.

​Krabben
Het virus verspreidt zich ook doordat je jezelf ermee infecteert, bijvoorbeeld door te krabben. Scheren en harsen maakt besmetting makkelijker omdat het de huid beschadigt, concluderen de onderzoekers.

Bron(nen):