zaterdag, 19 oktober 2019

Morning-afterpil: omdat een ongeluk in een klein hoekje zit

Noodpil als noodoplossing

Advertorial
Het kan iedereen gebeuren: onbeschermde seks. Omdat er een scheurtje in het condoom bleek te zitten bijvoorbeeld. Of omdat je op het moment suprême helemaal geen voorbehoedsmiddelen bij je had. Of misschien speelden je darmen op, waardoor je pil onbetrouwbaar is. En op een zwangerschap zit je (nog) niet te wachten. Wat doe je als de nood hoog is?

Dan is de morning-after pil er, ook wel de noodpil genoemd.  Deze kun je zonder recept halen bij drogist en apotheek. Sterker nog: er liggen zelfs meerdere merken. Maar hoe werkt zo’n morning-afterpil eigenlijk?

Hoe werkt de morning-after pil?

Laten we benadrukken dat het hier om noodanticonceptie gaat: je gebruikt de morning-afterpil dus alleen in het geval van nood – denk aan scheurtje in het condoom, een keer de pil vergeten – en hopelijk niet meer dan een of twee keer in je leven.  Door de pil in te nemen, voorkom je een zwangerschap (het is dus geen abortus, want daarbij wordt een zwangerschap afgebroken. Hier is van een zwangerschap nog helemaal geen sprake).

Een zwangerschap begint pas als een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt, dat gebeurt zes tot twaalf dagen na onbeschermde seks. De morning-afterpil voorkomt zo’n ‘ongelukje’ door het uitstellen van je ovulatie. Immers: als jij niet ovuleert, kunnen spermacellen geen eicel bevruchten en raak je niet zwanger.  Het is dan ook belangrijk om de morning-afterpil zo snel mogelijk na onbeschermde seks te nemen, zodat ovulatie nog kan worden uitgesteld. Heeft je ovulatie al plaatsgevonden, dan werkt deze pil niet meer.

Twee soorten

Er zijn twee soorten morning-afterpillen. Zo zijn er morning-afterpillen op basis van het  progestageen-hormoon levonorgestrel (LNG), Kruidvat heeft bijvoorbeeld een eigen merk morning-afterpil met dit ingrediënt.  Daarnaast zijn er pillen op basis van ulipristalacetaat (UPA). Deze laatste stof is geen hormoon, maar een synthetisch middel dat werkt op je hormoonsysteem. Beide zijn effectief. En voor beide geldt zoals gezegd: om de kans op een ongewenste zwangerschap te verminderen, moet je een morning-after pil zo snel mogelijk innemen. Slik de morning-afterpil daarom bij voorkeur binnen 24 uur. Pillen op basis van LNG kun je maximaal drie dagen na onbeschermde seks innemen. Voor pillen op basis van UPA geldt een uitloop naar vijf dagen. Kruidvat verkoopt overigens niet alleen morning-afterpillen van het eigen merk, maar van diverse merken.

Wil je zeker weten dat je de juiste pil kiest? Doe dan hier de test >>

Bijwerkingen van de morning-after pil

Van beide typen morning-after pillen is vastgesteld dat de meeste vrouwen geen of nauwelijks last hebben van bijwerkingen. De bijwerkingen van de morning-afterpil zijn sowieso beperkt. De meest genoemde klacht (bij 1 op de 10 gebruikers) is hoofdpijn. Andere vrouwen melden misselijkheid, gevoelige borsten of een pijnlijke menstruatie. Als deze bijwerkingen voorkomen, dan duren ze maar kort.

Is de morning-afterpil 100 procent effectief?

Nee, jammer genoeg niet. Er kan namelijk al een ovulatie hebben plaatsgevonden voordat je de morning-afterpil slikt en dan werkt hij niet. Mocht je zwanger blijken te zijn, dan heeft het nemen van de morning after pil daar trouwens ook geen negatief effect op. Ben je toch zwanger? Neem dan contact op met je huisarts voor advies.

Een morning-afterpil is nood-anticonceptie en niet geschikt als een regulier voorbehoedsmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.

KOAG/KAG 1375-0719-2950