Sterilisatie bij man en vrouw

Definitief geen kinderen meer

Getty Images

In tegenstelling tot de meeste voorbehoedsmiddelen is sterilisatie (meestal) definitief. Je kunt het dus het beste pas laten doen als je echt heel zeker weet dat je geen kinderen meer wilt.

Sterilisatie kan zowel bij mannen als bij vrouwen uitgevoerd worden. Voor je de ingreep kunt laten doen, moet je eerst een medisch onderzoek ondergaan. Ook een persoonlijk gesprek is noodzakelijk, om spijt achteraf te voorkomen.

Voorwaarden

Om voor sterilisatie in aanmerking te komen, moesten vrouwen vroeger minstens 30 jaar zijn of al kinderen hebben. Artsen stelden die voorwaarden omdat veel vrouwen later spijt kregen van de ingreep. Nu wordt die leeftijdsgrens niet meer strikt gehanteerd, maar je moet wel heel zeker zijn van je zaak.

Bij de vrouw

Vroeger was sterilisatie voor een vrouw een grote ingreep. Ze moest er een dag voor in het ziekenhuis worden opgenomen. De eileiders werden in de buik afgeklemd met klemmetjes of ringetjes. Zo konden er geen eitjes meer door. Soms werden de eileiders dichtgebrand.

Er is echter een nieuwe methode van steriliseren: de Essure. De Essure is een methode van sterilisatie bij de vrouw, waarbij de gynaecoloog via de vagina (schede) en de baarmoeder zeer kleine veertjes in de eileiders aanbrengt. Je zult er geen littekens aan overhouden, omdat er niet in de huid gesneden wordt.

Bij de Essure-sterilisatie is narcose of zelfs een plaatselijke verdoving niet nodig. Direct na de behandeling kun je je dagelijkse activiteiten hervatten.

Bij de man

Sterilisatie bij de man (vasectomie) is een ingreep waarbij de beide zaadleiders tussen de testikels (zaadballen) en de prostaat worden onderbroken. Daarbij worden de zaadleiders doorgesneden en afgesloten.

Sterilisatie is op zich geen bijzonder lastige of ingewikkelde ingreep. De ingreep kan goed onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. De ingreep duurt ongeveer een half uur. Daarna mag je meteen naar huis.

Na een sterilisatie kan een man nog steeds een erectie krijgen en ook klaarkomen; er zitten alleen geen zaadcellen meer in het sperma.

Het duurt een aantal weken voordat alle levensvatbare zaadcellen uit de zaadleiders en de prostaat verdwenen zijn. Na tien of twintig zaadlozingen moet je ter controle een potje met sperma inleveren bij het ziekenhuis. Onder de microscoop wordt dan bekeken of er nog levende zaadcellen in het sperma zitten. Als dat zo is, is de man nog niet steriel.

Ook voor mannen is er echter een nieuwe methode. Bij de nieuwe techniek IVD worden de zaadleiders niet doorgesneden, maar afgesloten met een soort stop. De ingreep is eenvoudiger uit te voeren en wellicht ook makkelijker ongedaan te maken.

Auteur