woensdag, 3 maart 2021

Boekrecensie: Wat heb jij gedroomd vannacht?

Ieder mens droomt. In je slaap verwerk je de informatie van de dag. Daarnaast ben je creatief bezig, verwerf je inzichten, vorm je ideeën en oefen je vaardigheden. En dat allemaal zonder belemmeringen. Met 'Wat heb jij gedroomd vannacht?' leer je dromen te onderzoeken en te controleren. Niet op de sofa, maar juist in de kroeg of aan de keukentafel.
Auteur:
Nicoline Douwes Isema & Cathelijne Esser
Jaar van uitgave:
2011
Prijs:
€ 19,95
ISBN:
978 90 559 47874
Aantal pagina's:
176

Eurekadromen, lucide dromen, toekomstdromen of nachtmerries. Soms zijn deze dromen alleen maar om de dag te verwerken en zit er weinig psychologie achter. Hoe weet je of er meer zit achter een droom? Volgens 'Wat heb jij gedroomd vannacht?' zijn dromen die steeds terugkomen, waar je lang aan blijft denken of waar je een sterke emotie bij voelt, zeker de moeite waard om te onderzoeken.

Onderzoeken

Een droomdagboek bijhouden of dromen tekenen is een goede manier van het onderzoeken van dromen. Toch is het vertellen van dromen volgens het boek de beste methode. Een gesprekspartner kan vragen stellen en kan daarnaast op je lichaamstaal, woordkeuze en stemklank letten.

De schrijfsters bieden handvatten voor een interviewgesprek, waardoor een vage droom uiteindelijk kan resulteren in een concrete situatie die op jou van toepassing is. En dat helpt je vaak beter dan de algemeenheden die je in een droomsymboolwoordenboek vindt.

Magazine

"Het is geen boek. Het is een magazine in boekvorm geworden.", zo vertellen de schrijfsters. En dat maakt het een heerlijk boek om door te bladeren. Je mag en kan het lezen als een tijdschrift. Doorbladeren, flarden lezen en kriskras er doorheen gaan. Eigenlijk precies zoals in een droom.

Je kan je kennis over dromen testen, onderzoekstechnieken ontwikkelen, de (wetenschappelijke) achtergrond van dromen bestuderen en je wanen in de droomwereld van anderen. Het boek barst van de mooie afbeeldingen, uitspraken die je aan het denken zetten en verwijzingen naar andere interessante bronnen.

Praktisch

Maar juist het praktische is de kracht van dit boek. Het biedt handvatten om meer uit je dromen te halen en laat zien dat een droom niet persé uit beelden hoeft te bestaan. Sommige mensen dromen vaker in muziek, of in taal. Misschien word je wel wakker met een woord of een zin in je hoofd. Of speelt het gevoel juist een rol: word je vrolijk wakker of stap je met het verkeerde been uit bed?

En voor de mensen die beweren nooit te dromen is er ook hoop. 'Neem jezelf voor je dromen te onthouden en je zult zien dat je ze gaat onthouden. Zeker wanneer je jezelf voorneemt om bij het wakker worden er iets over op te schrijven, te bloggen of te twitteren. Geef je dagelijks aandacht aan het onthouden van je dromen, dan ga je ze ook steeds beter onthouden.'

Nicoline Douwes Isema is coach. Ze combineert haar coachingservaring met inzichten uit wetenschappelijk droomonderzoek. Van huis uit kreeg ze mee hoe gewoon het is over dromen te praten.

Cathelijne Esser is schrijver. Ze maakt verhalen voor media en bedrijfsleven en zet haar ervaring met marketing pr in voor culturele zaken.

De schrijfsters houden ook een blog bij. 

 

Trefwoorden: