Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 17 augustus 2017

Het leed dat nachtplassen heet

Als je moet, dan moet je

Advertorial
1,7 miljoen Nederlanders moeten ’s nachts meerdere keren uit bed om te plassen. Overdag kan dit leiden tot (over)vermoeidheid en problemen met je concentratie. Doe de check om te zien of jij 'plasmoe' bent en lees wat je eraan kunt doen.

Iedereen heeft een goede nachtrust nodig om de dag vol energie te beginnen. Het aantal uur slaap dat we nodig hebben verschilt van persoon tot persoon. Als je ‘s nachts een paar keer moet opstaan om te plassen, wordt de kwaliteit van je nachtrust minder. En dat kan je overdag merken. Je kunt je dan minder goed concentreren en het vermogen om informatie op te nemen en te onthouden gaat achteruit.

Een ander woord voor ’s nachts wakker worden om te plassen is nycturie, ofwel nachtplassen. Deze aandoening komt bij mannen en vrouwen even vaak voor. Maar liefst 1,7 miljoen Nederlanders hebben er last van. Naarmate we ouder worden komt nycturie wat vaker voor, waardoor men al snel denkt dat het bij het normale ouderdomsproces hoort. Maar ook onder de 50 jaar is er regelmatig sprake van nycturie.

Mogelijke oorzaken van nachtplassen

Veel mensen denken dus dat het onvermijdelijk is om ’s nachts naar de wc te moeten als je ouder wordt. Maar wat doe je als je vrijwel elke nacht meerdere keren uit bed moet om te plassen? Waarom mensen ’s nachts wakker worden om te plassen verschilt van persoon tot persoon.

Een veel genoemde oorzaak van nachtplassen is een vergrote prostaat. Naarmate mannen ouder worden kan de prostaat op de plasbuis gaan drukken. Veel mannen moeten als gevolg hiervan zowel overdag als 's nachts vaak naar de wc. Ook een overactieve blaas, waarbij een blaas regelmatig geleegd wil worden terwijl hij nog niet vol zit, kan ervoor zorgen dat je ‘s nachts vaker uit bed moet.

 

Nachtelijke polyurie

Minder bekend als mogelijke oorzaak van nachtplassen is de nachtelijke overproductie van urine. Niet te verwarren met een overactieve blaas. Normaal gesproken produceert ons lichaam 's nachts meer vasopressine, een hormoon dat de urine concentreert, dan overdag. Daarom hoeven we ’s nachts minder vaak naar de wc en worden we om die reden ook niet zo vaak wakker om te plassen. Als dat niet gebeurt, zit je blaas dus te snel vol. Met als gevolg dat je toch echt je bed uit moet. Deze nachtelijke overproductie van urine wordt ook wel 'nachtelijke polyurie' genoemd. Nachtelijke polyurie kan ook voorkomen in combinatie met een vergrote prostaat of een overactieve blaas.

Tips: wat kun je zelf doen?

Om erachter te komen of nachtplassen werkelijk jouw fitheid overdag beïnvloedt, kun je de Plasmoe Check doen. Ben je inderdaad plasmoe? Dan is het goed om dit eens met je huisarts te bespreken. Maar eerst begin je met 's avonds minder te drinken. Ook is het raadzaam om weinig of geen koffie of alcohol te drinken 's avonds. Alcohol remt namelijk de productie van vasopressine. Uiteraard is het wel belangrijk dat je je normale vochtinname overdag gewoon op peil houdt.

Ga goed voorbereid bij je huisarts langs

Voor je huisarts is het van belang dat hij of zij een goed beeld heeft van je drink- en plaspatroon. Vooraf kan je een Nachtplasboekje, ook wel mictielijst genoemd, bijhouden. Hierin noteer je gedurende minimaal één etmaal (24 uur) hoeveel en hoe vaak je drinkt en plast. Je kunt het Nachtplasboekje hier downloaden. Grote kans dat er een eenvoudige verklaring en een simpele oplossing voor is.