vrijdag, 14 mei 2021

Singles slapen slechter

Wanneer je elke nacht wakker ligt, is er een grotere kans dat je geen partner hebt. Van de mensen die aangeven dat ze nooit slaapproblemen hebben, is slechts 17 procent single.

Het aandeel singles stijgt echter bij de notoire slechtslapers. Maar liefst 34 procent van de mensen die elke nacht ligt te woelen, is vrijgezel. Toch kan een partner ook slaapverstorend werken. In 79 procent van de gevallen komt dit vanwege het luide gesnurk.

Hulp zoeken
Dit is een van de uitkomsten van Het Grote Slaaponderzoek onder 500 Nederlanders door onderzoeksbureau NoTies in opdracht van GezondheidsNet.nl. Maar liefst 79 procent van de mensen weet dat slaapproblemen behandelbaar zijn. Toch wordt er maar weinig hulp gezocht. Internet wordt het meest geraadpleegd (47 procent), gevolgd door de huisarts (44 procent). Maar uit de rest van het onderzoek blijkt dat de gangbare kennis over slapen door de slechte slapers maar weinig wordt toegepast.

Storende factoren
Mensen die elke nacht wakker liggen (6 procent van de Nederlanders), vertonen vaker gedrag dat slaapproblemen in de hand werkt. Zo zijn ze overdag niet zo actief, ze halen vaker de ‘dertig minuten bewegen’-norm niet. Ook hebben ze een onregelmatiger slaap/waakpatroon. Gemiddeld hebben ze vaker een mobieltje naast hun bed liggen en houden ze hun ramen potdicht.

Huisdieren
Kinderen worden netjes in hun eigen bedje gelegd, maar huisdieren slapen vaak op onze slaapkamer. Bijna 1 op de 5 Nederlanders heeft een huisdier op zijn slaapkamer. Soms ten koste van de nachtrust. Van de dierenbezitters die elke nacht wakker liggen, mag in 83 procent van de gevallen het huisdier op het bed slapen. Slechts 58 procent van de baasjes zonder slaapproblemen laat dit ook toe.

Slaapproblemen
Problemen met inslapen en doorslapen komen veel voor. Maar liefst 68 procent van de Nederlanders heeft er wel eens last van. Dit kan iedereen wel eens overkomen, maar 15 procent van de mensen ligt meerdere keren per week wakker. En maar liefst 6 procent geeft aan nooit een goede nacht te hebben. Vooral vrouwen en mensen ouder dan 50 jaar hebben hier last van.

 

Bron(nen):