maandag, 8 augustus 2022

'Alcohol verlaagt kans op ALS'

BAARN - Mensen die alcohol drinken hebben een 48 procent lagere kans op het ontwikkelen van de spierziekte ALS dan niet drinkers. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht.

Het gunstige verband tussen alcohol en amyotrofe laterale sclerose (ALS) is nog niet eerder gevonden. Onderzoek liet al wel zien dat roken het risico op ALS verhoogt. Deze nieuwe studie in de American Journal of Epidemiology bevestigt dit.

Hoop
De onderliggende mechanismen zijn nog niet duidelijk. Vervolgonderzoek moet dit uitwijzen. De resultaten van de studie bieden wel hoopvolle aanknopingspunten. In de toekomst kan dit wellicht leiden tot inzicht in de oorzaak en behandeling van ALS.

Studie
Het onderzoeksteam van het UMC bestudeerde bijna 500 ALS patiƫnten en 1600 controlepersonen zonder ALS. Hierbij keken ze naar de invloed van roken en alcohol op het krijgen van ALS en het overlijden als gevolg van ALS. Rokers hadden 38 procent meer kans op het ontwikkelen van de spierziekte dan niet-rokers. Ook bleken rokers 51 procent meer kans te hebben op een ernstig verloop van de ziekte, resulterend in eerder overlijden dan gemiddeld.

Mensen die alcohol drinken bleken verrassend genoeg een 48 procent lagere kans te hebben op het krijgen van ALS dan geheel onthouders. De onderzoekers benadrukken dat de gevonden resultaten geen aanmoediging zijn om meer alcohol te drinken. ALS is een zeldzame aandoening en alcoholconsumptie brengt ook risico's met zich mee.

Trefwoorden:
Bron(nen):
  • Stichting Alcohol Research