donderdag, 5 augustus 2021

'Bewegen móet , hoe druk we ook zijn'

Advertorial
Sacha de Boer en Erben Wennemars hebben allebei een onregelmatige baan; geen dag ziet er hetzelfde uit. Maar voor bewegen, liefst in de natuur, maken ze allebei graag tijd vrij.

Jullie zijn, naast je drukke baan, allebei heel actief; wat geeft je energie?
Sacha: "Ik ga het liefst de natuur in, een flink stuk lopen in het bos. Op het water ben ik ook graag. Na een lange werkdag probeer ik altijd even een frisse neus halen. Hoe druk ik ook ben, bewegen móet; een flink stuk wandelen, fietsen of varen is altijd erg lekker en ontspannend."
Erben: "Ik houd van hart-long sporten, van diep in- en uitademen en je hart voelen pompen. Ik ga graag hardlopen, fietsen, mountainbiken, schaatsen en toerskiën. In de sportschool zul je mij niet zo snel vinden. Daar krijg ik te veel prikkels van buitenaf, met harde muziek, geroezemoes, kunstlicht… dat heb ik allemaal niet nodig. Laat mij maar lekker naar buiten gaan, de natuur in."

Komt het weleens voor dat jullie géén zin hebben om actief te zijn?
Sacha: "Ja, natuurlijk, ik ben ook maar een mens! Ik kan heel luie periodes hebben. Maar dan word ik meteen afgestraft. Ik merk het aan mijn rug die dan wat stijf wordt. Dan zit er maar één ding op: zo snel mogelijk weer bewegen!"
Erben: "Ik zeg altijd: de eerste stap is de moeilijkste. Het gebeurt mij ook wel dat ik laat thuiskom uit mijn werk en alleen nog maar zin heb om op de bank te ploffen. Maar ik weet dat als ik wél ga, wél die eerste stap zet, dat ik geen spijt krijg."

Sacha: "Ik ben niet fanatiek, maar als het even kan maak ik elke dag een wandeling of fiets ik een stuk"

Waarom is bewegen ook belangrijk voor je mentale gezondheid?
Erben: "Als ik geen tijd vrijmaak om te sporten, functioneer ik gewoon niet. Ik heb het nodig omdat ik door de dag heen veel mensen zie en spreek. Door het sporten kan ik al die gesprekken, al die ideeën, weer een beetje ordenen. Ik krijg rust in mijn hoofd en daar voel ik me gewoon beter bij. Het maakt me een energieker, positiever en een leuker mens."
Sacha: "Een variant op de bekende uitspraak 'een gezonde geest in een gezond lichaam' is wat mij betreft: een gezonde geest in een bewegend lichaam. Als fotograaf kom ik vaak in situaties die anders zijn dan ik van tevoren had bedacht. Aanpassen is dan het adagium. Dat vraagt om een goede voorbereiding en om flexibiliteit. Als je weet dat iets altijd anders kan lopen dan je denkt, houd je daar rekening mee. Teleurstellingen hebben op die manier weinig vat op me. Door te bewegen en niet te veel in mijn hoofd te zitten, gaat dat me makkelijker af. Na een uurtje lopen of varen verdwijnen frustraties al snel."

Wat houdt een gezonde leefstijl voor jullie in, hoe bewust ben je daarmee bezig?
Sacha: "Voor mij begint dat bij gezond eten: verse groenten en fruit, duurzaam gevangen vis, niet te veel vlees, bij voorkeur biologisch. Daarnaast vind ik bewegen belangrijk. Ik ben niet fanatiek, maar als het even kan maak ik elke dag een wandeling of fiets ik een stuk."
Erben: "Daar kan ik me helemaal in vinden. Een gezonde leefstijl heeft denk ik voor 30 procent met bewegen te maken en 70 procent met voeding. Ik geloof niet in diëten, maar wel dat je dagelijks bewuste keuzes moet maken. Je mag heus weleens een zak chips eten of een glas wijn drinken. Maar dat moet de uitzondering zijn, niet de regel."

Wat was voor jullie de reden om achter VitaePro te gaan staan? Wat vind je er goed aan?
Erben: "Ik sta voor een gezonde leefstijl en ik ben van mening dat VitaePro daaraan bijdraagt. Het is onderdeel van de bewustwording dat gezondheid niet iets vanzelfsprekends is. Ik ben van mening dat een ongezonde leefstijl het gevolg is van de ongezonde maatschappij waarin we leven. En daar moet je op anticiperen."
Sacha: "Het sprak mij aan dat VitaePro de focus legt op bewegen. Dat is essentieel voor een gezonde levensstijl. Bewust eten is minstens zo belangrijk. De voedingssupplementen van VitaePro zijn daar geen vervanging voor, maar wél een belangrijke toevoeging."

Erben: "Bewegen maakt me energieker, positiever en een leuker mens"

Wat staat er nog op jullie bucketlist als het om bewegen gaat?
Erben: "Zo veel dingen! Ik wil heel graag nog eens een Elfstedentocht schaatsen. Dat zou ik geweldig vinden. Ik wil het Pieterpad nog een keer lopen. Ik zou op het Baikalmeer willen schaatsen. En alle topmarathons in de wereld nog een keer rennen."
Sacha: "Oef, ik heb geen echte bucketlist; alles wat ik leuk vind doe ik eigenlijk meteen. Alhoewel… over één ding heb ik lang getwijfeld. Ik wilde graag een kajak, maar die dingen zijn zó groot en onhandig. Daarom huurde ik er steeds een. Ik heb daar iets op gevonden, want sinds een tijdje heb ik een opvouwbare kajak, die ik altijd mee kan nemen in de kofferbak van mijn auto!"

Wat zijn jullie beste tips om fit te blijven?
Erben: "Maak het zo laagdrempelig mogelijk. Veel mensen leggen de lat veel te hoog als ze in beweging komen. Als je nooit gelopen hebt, moet je niet meteen gaan trainen voor een marathon. Dan ga je jezelf dingen opleggen die niet haalbaar zijn. Het moet dichtbij zijn, haalbaar zijn en leuk zijn."
Sacha: "Goed slapen, wil ik daar aan toevoegen. Maar ook: als het even kan, gaan lopen of op de fiets stappen in plaats van de auto nemen. En neem vooral ook zo’n sporthorloge dat gaat piepen als je langer dan een half uur stilzit. Dat complimenteert je ook als je aan je 8.000 dagelijkse stappen komt. Wie wil er nu niet een complimentje?"

Sacha de Boer in het kort
Sacha de Boer presenteerde van 1996 tot 2013 het NOS journaal, sindsdien staat ze als fotograaf áchter de camera. Ze werkt o.a. voor National Geographic en organisaties als Oxfam Novib en Amref Flying Doctors en reist over de hele wereld. In 2002 trouwde ze met Rick Nieman, met wie ze al 25 jaar een relatie heeft. Sacha en Rick wonen in Amsterdam en hebben een 'kabouterhuisje' in Twente.

Erben Wennemars in het kort
Erben Wennemars is achtvoudig wereldkampioen langebaanschaatsen. Hij won twee bronzen medailles op de Olympische Spelen in Turijn in 2006. In 2010 stopte hij met zijn schaatscarrière en werd veelgevraagd motivational speaker, schaatstrainer, schaatsanalist voor de NOS en sportkenner voor NPO Radio 1. Erben Wennemars is getrouwd, heeft twee sportieve zoons en woont in Dalfsen.