Fysiotherapie: wanneer welke therapeut?

Getty Images

Bewegen doe je eigenlijk zonder er bij na te denken. Pas wanneer je door je rug gaat, je knie verdraait of een stijve nek hebt, merk je dat je lichaam elke dag een hoop te verduren heeft. Een fysiotherapeut is dan de persoon om je van je klachten af te helpen. Maar welke therapeut kan je het beste van dienst zijn?

Een fysiotherapeut wordt ook wel een bewegingsdeskundige genoemd. Door meer bewegingsvrijheid te creëren (door middel van oefeningen) en/of pijn te verminderen (bijvoorbeeld door het rechtzetten - kraken - van botten of wervels) probeert de fysiotherapeut je kwaliteit van leven te verbeteren.

Van de fysiotherapeuten noemt een groot aantal zich algemeen fysiotherapeut, maar zij kunnen zich ook specialiseren. Hier worden de volgende specialisaties besproken: kinderfysiotherapie, geriatriefysiotherapie, manueel fysiotherapie, bekkenfysiotherapie, oedeemfysiotherapie, psychosomatisch fysiotherapeut en sportfysiotherapie.

Kinderfysiotherapie

De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen van 0-16 jaar, die een achterstand hebben in hun motorisch functioneren. Het gaat om kinderen die moeite hebben mee te komen op lichamelijk vlak, maar ook op sociaal-emotioneel vlak. De behandeling bestaat voornamelijk uit oefentherapie, waarbij kinderen op speelse wijze hun motorische vaardigheden verbeteren.

Geriatriefysiotherapie

De geriatriefysiotherapeut richt zich op ouderen. Daarnaast kunnen patiënten met bijvoorbeeld de Ziekte van Parkinson veel baat hebben bij deze therapie. De behandeling bestaat vooral uit oefentherapie, gericht op het verminderen van klachten bij het dagelijks bewegen en het voorkomen van achteruitgang.

Manueel fysiotherapie

De manueel therapeut is gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Veel voorkomende klachten zijn: hoofd- en nekpijn, nek- en schouderpijn en artrose. Trainingsadviezen moeten de patiënt leren zijn gewrichten door middel van spieren te beheersen. Daarnaast kunnen massagetechnieken en hulpmiddelen ingezet worden om de pijn te verlichten en te voorkomen.

Bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen aan de rug en bekken, buik en bekkenbodem. De bekkenbodemspieren zijn belangrijk tijdens het dagelijks leven en hebben invloed op bijvoorbeeld de toiletgang en seksualiteit. De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen en trainen van de spieren rondom het bekken. De bekkenfysiotherapeut geeft daarbij advies over drink- en eetgedrag, toiletgedrag en ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband.

Oedeemfysiotherapie

De oedeemfysiotherapeut houdt zich bezig met de behandeling van patiënten, die last hebben van lymfeoedeem: een abnormale vochtophoping in het lichaam. De therapeut probeert de afvoer van vocht te stimuleren door middel van oefentherapie. Hierbij worden de spieren aangespannen, zodat het vocht het lichaam via de lymfe- en bloedbanen kan verlaten. Daarnaast worden massagetechnieken gebruikt om het vocht in het lichaam te verplaatsen.

Psychosomatisch fysiotherapie

De psychosomatisch fysiotherapeut richt zich op mensen met spannings- of stressgerelateerde klachten. Psychosomatische klachten kunnen zich uiten in vermoeidheid, duizeligheid, benauwdheid, hartkloppingen, hoofdpijn en spier- en gewrichtspijn. Tijdens de therapie wordt getracht het verstoorde evenwicht tussen lichaam en geest te herstellen, waarbij zowel lichamelijke, psychologische als sociale aspecten (wonen, werk en relaties) aan bod komen.

Sportfysiotherapie

De sportfysiotherapeut behandelt uiteraard sportblessures. De meest voorkomende blessures betreffen de knie, enkel of schouder. De behandeling richt zich niet alleen op het herstel van getroffen gewrichten, maar kan ook bedoeld zijn om juist die lichaamsdelen te trainen, die nog wel belastbaar zijn. Ook op het gebied van preventie, voorlichting en advies is de sporttherapeut actief.

Oefentherapie: Cesar en Mensendieck

Met de volgende klachten kun je ook kiezen voor een behandeling bij een oefentherapeut:

  • hoofdpijn en spanningsklachten
  • ademhalingsklachten
  • motorische klachten
  • heup-, knie- en voetklachten
  • rug- en bekkenklachten
  • houding- of bewegingsklachten
  • arm-, nek- en schouderklachten
  • incontinentieklachten
  • arbeidsrelevante klachten
  • chronische aandoeningen

De oefentherapieën Cesar en Mensendieck worden door de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck in één adem genoemd. Dit omdat bij beide behandelmethoden vooral wordt gelet op houding en bewegingen.

Door middel van mobiliserende, stabiliserende en spierverstevigende oefeningen wordt gewerkt aan het verbeteren van houding en bewegingen, zodat lichamelijke klachten zullen verminderen of verdwijnen of kunnen worden voorkomen.

Verschil fysiotherapie en oefentherapie

Hoewel bij fysiotherapie ook oefeningen in de behandelmethodes zijn opgenomen, wordt er (anders dan bij Cesar en Mensendieck) eveneens gebruikgemaakt van andere technieken, apparaten en hulpmiddelen, zoals massage, tractie en ultrageluid.

Daarnaast is een wezenlijk verschil tussen de therapiesoorten dat Cesar en Mensendieck volledig in het teken staan van doe-het-zelf therapie, waarbij de patiënt ook oefeningen mee naar huis krijgt of deze op zijn of haar werk moet uitvoeren.

Kijk voor meer informatie op: www.fysiotherapie.nl