vrijdag, 14 mei 2021

Boekrecensie: Stadswild - Leef als een oermens in de stad

Een boek vol gezonde leefinspiratie

Gezond leven kan lastig zijn; er zijn veel verschillende inzichten. Fitnessjournalist en trainer Angélique Heijligers denkt dat leven als een oermens de beste keuze is. En dan hoef je heus niet in een dierenvel door de stad te rennen.
Auteur:
Angélique Heijligers
Jaar van uitgave:
2014
Prijs:
€ 24,95
ISBN:
9789400503762
Aantal pagina's:
224
Een overvloed aan informatie is volgens Angélique Heijligers een kenmerk van de moderne tijd. Zeker op het gebied van een gezonde leefstijl raak je verdwaald in de overweldigende hoeveelheid informatie. Dus wat doe je dan? Dan ga je terug naar de basis. En verder terug dan de oertijd kan eigenlijk niet.

Natuur

Heijligers flirt met de oermens. Ze wil niet leven als een holbewoner, maar probeert wel recht te doen aan haar natuurlijke aard. Als je leefstijlkeuzes maakt die in lijn zijn met de natuur, zorg je voor het beste resultaat op de lange termijn. Met Stadswild - Leef als een oermens in de stad wil ze je leren de natuur te integreren in hoe je eet, beweegt, ontspant, denkt. In hoe je leeft in de stad. 
 
Stadswild is een holistisch concept. Heijligers gelooft dat de mens een eenheid is van lichaam, geest en ziel, dat wij bestaan uit fysieke, mentale, emotionele en spirituele facetten die continu met elkaar in wisselwerking staan en dat we deel uitmaken van een groter geheel. Dat klinkt behoorlijk vaag en misschien wel wat zweverig, maar in het boek heeft ze het heel concreet gemaakt door hoofdstukken te verdelen in body, mind en soul.

Trainen en spelen

We beginnen met bewegen. De hoofdstukken ‘Ruig trainen’ en  ‘Woest spelen’ zijn motiverend. De mens is niet gemaakt om een leven lang stil te zitten. Je lichaam functioneert het best als je beweegt en voldoende daglicht ziet. Rennen, klimmen, springen, kruipen, klauteren. Heijligers legt uit waarom het belangrijk is, maar natuurlijk ook hoe je het goed doet. 
 
De trainingen in het boek zijn duidelijk, haalbaar maar zeker pittig. Volgens Heijligers moet je trainen voelen, door je hele lijf. Daarbij stelt ze dat stilte wordt ondergewaardeerd: hardlopen zou je bijvoorbeeld zonder muziek moeten doen. En we moeten het plezier terughalen. 
 
Als kind speelde je wat af. Je deed waar je het meest blij van werd. Nu doen we voor een deel dezelfde activiteiten, maar omdat we fit willen worden of af willen vallen, en dan is het geen spelen meer. De magie verdwijnt. Maak dus een hinkelbaan of pak een springtouw: het boek laat je zien hoe je daar heel gelukkig van kunt worden.

Eten en ontspannen

Een gezonde leefstijl beperkt zich natuurlijk niet tot bewegen. Stadswild - Leef als een oermens in de stad besteedt dan ook ruim aandacht aan een gezond eetpatroon. De recepten in het boek zijn van sterrenkok Edwin Sander. Hij liet zich inspireren door het paleo- of oerdieet. Voor elk moment van de dag vind je een recept. Van sappen en smoothies tot paleobrood en van originele salades en soepen tot chocolademousse. De recepten zijn eenvoudig, zelfs een omelet en perfect gekookt ei, maar puur en smaakvol. 
 
Het laatste deel van het boek richt zich op ontspanning. Heijligers kiest voor yoga en stelt dat het over meer gaat dan alleen relaxen. Het is een bewustwordingsproces, waarbij je leert om meer aanwezig te zijn in het moment en te leven met aandacht. Als je beter weet wie je bent, kun je keuzes maken die bij jou passen.

Inspiratie

Stadswild is echt een boek vol gezonde leefinspiratie. Het is mooi vormgegeven, motiverend geschreven en geeft je het gevoel dat jij ook kunt leven als een oermens. En zo’n oerleven in de stad lijkt hartstikke lekker en leuk.
 
Angélique Heijligers is grondlegger van Stadswild, personal trainer en freelance journalist en columnist voor o.a. Glamour, ELLE, RED, Men’s Health, Women’s Health, Santé, Yoga Magazine, FAB, Volkskrant Magazine, Zin, Viva en Cosmopolitan. Eerder schreef ze Trainen als een oermens in de stad.