donderdag, 6 mei 2021

Boekrecensie: Zuurstofwinst

Meer energie en focus door minder zwaar te ademen

Ben je moe of gestrest (of allebei)? Zou je wel willen sporten, maar vind je het echt te zwaar? Of beweeg je meer dan genoeg, maar gaat het niet bepaald vanzelf? Anders leren ademhalen kan je hierbij helpen. Marion Meesters schreef een boeiend en praktisch boek over het verband tussen je ademhaling en je gezondheid: Zuurstofwinst. Je gaat meteen aan de slag met oefeningen waar je fitter en energieker van wordt.
Auteur:
Marion Meesters en Patrick McKeown
Jaar van uitgave:
2016
Prijs:
€ 20,00
ISBN:
9789491729676

Je zou misschien denken dat je je niet zo fit voelt omdat je te weinig zuurstof inademt, maar het tegendeel is het geval. Sommige mensen ademen meer lucht in dan ze nodig hebben. Overademen kan leiden tot klachten als stress, slecht slapen, overgewicht en moe zijn.

Praktische versie Buteyko-methode

Een Russische arts, Konstantin Buteyko, ontwikkelde een methode om de negatieve effecten van overademen op je gezondheid tegen te gaan. Met zijn methode hielp hij vooral astmapatiënten. Patrick McKeown, een autoriteit op het gebied van de Buteyko-methode, beschrijft in een uitgebreid (en best ingewikkeld en Engelstalig) boek, 'The Oxygen Advantage', hoe sporters er hun voordeel mee kunnen doen.

Gelukkig is er nu een veel toegankelijker boek in het Nederlands verschenen over wat je ademhaling voor je gezondheid kan doen: Zuurstofwinst. Marion Meesters, dé specialist in Nederland op het gebied van ChiRunning, vertaalde en bewerkte The Oxygen Advantage. Een veel dunnere uitgave, zonder eindeloze wetenschappelijke verhandelingen, maar met heldere uitleg, oefeningen en inspirerende verhalen over mensen die de methode uitgeprobeerd hebben.

Hoe werkt het?

Heel kort samengevat werkt Oxygen Advantage als volgt: Adem je minder vaak en diep, dan stijgt het koolzuurgehalte in je bloed. Dit zorgt ervoor dat er meer zuurstof naar je spieren en organen gaat. En dat vergroot je fysieke capaciteiten. In Zuurstofwinst legt Meesters in heldere taal uit hoe dit precies werkt. Je begint met het testen van je huidige fitheid. Ook de theorie achter Oxygen Advantage stipt ze kort aan in het eerste gedeelte van het boek. De complete wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt, daarvoor verwijst ze je naar het boek van McKeown.

Vervolgens lees je in het tweede deel welke ademhalingsoefeningen je allemaal kunt doen en hoe je die precies moet uitvoeren. Op basis van dit boek ga je heel gemakkelijk met je eigen oefenschema aan de slag.

Marion Meesters vertelt bij Sportrusten TV meer over Zuurstofwinst:

Marion Meesters is gecertificeerd als Oxygen Advantage-instructeur. Daarnaast is zij ChiRunning/ChiWalking-instructeur en Energy Control-coach. Zij vertaalde diverse boeken op het gebied van ChiRunning en ChiWalking en schreef het boek De Kracht van ChiRunning.