Hamstring rek

Getty Images

Ouder worden brengt een aantal natuurlijke, lichamelijke veranderingen met zich mee. Naarmate de leeftijd vordert, nemen onze spieren en conditie automatisch af. Door regelmatig te trainen kan dit proces gedeeltelijk worden geremd.

Onder begeleiding: Nee
Duur: Variabel
Regelmaat: Hou deze oefening 10 tot 30 seconden vast. Wissel van been en herhaal de oefening nog 2 keer.
Goed voor: een gezonde rug en sterke bovenbeenspieren.
Kracht of cardio: Kracht

Deze oefening is belangrijk voor de spieren van de achterkant van het bovenbeen. Deze spieren zijn vaak te gespannen en zijn belangrijk voor een gezonde rug.

Uitgangspositie

Ga goed rechtop staan en leg één been voor je uit op een verhoging. Dit kan een stoel zijn of iets anders. Buig het been waar je op staat. Steun met beide handen op het gestrekte been.

Oefening

Buig het bovenlichaam vanuit de heupen richting de knie van het gestrekte been, tot je de spieren voelt aan de achterkant van het bovenbeen.

Trek je buikspieren goed in, dit helpt je je evenwicht te bewaren. Zorg ervoor dat je de knie van het gestrekte been niet buigt. Maar je mag hem ook niet op slot zetten. Zoek de spanning op het bovenbeen op door iets verder naar voren te buigen. De voet blijft ontspannen en de rug blijft lang en recht.

Variatie

Om je spieren minder te rekken, kun je het gestrekte been minder hoog leggen. Ook kun je de oefening juist zwaarder maken door het been hoger te leggen.

Auteur 
  • Redactie