woensdag, 20 oktober 2021

Boekrecensie: De poepdokter bakt ze bruin

Een fijne omgeving voor je darmbewoners

Praten over poep lijkt steeds een beetje gewoner te worden en actief werken aan een gezonde spijsvertering ook. Het eerdere boek 'De poepdokter' van Nienke Tode-Gottenbos heeft hier wellicht ook iets aan bijgedragen. Het vervolg op dit vrolijke en informatie boek over ontlasting is praktischer van aard. In 'De poepdokter bakt ze bruin' vind je onder andere 45 recepten voor een gezonde darmflora. En oefeningen voor een rustige buik.
Auteur:
Nienke Tode-Gottenbos
Jaar van uitgave:
2016
Prijs:
€ 24,95
ISBN:
9789082417722
Aantal pagina's:
192

Een kookboek over poep klinkt misschien een beetje raar. Hoewel ze ontzettend veel met elkaar te maken hebben, brengen we eten en poepen liever niet te samen vaak in een zin. Wat je eet heeft echter heel veel invloed op de gezondheid van je darmen en de samenstelling van je ontlasting. Een mooie drol is volgens voedingskundige Tode-Gottenbos niet het belangrijkste, maar een stoelgang zonder problemen wel. En de darmflora heeft ook weer invloed op je immuunsysteem, huid en gewicht.

Vandaar dat het heel belangrijk is om je darmbewoners tevreden te houden. En dat kan met eten, ontspanning en beweging. In De poepdokter bakt ze bruin vind je daarom naast flink wat recepten ook oefeningen. Deze laatste zijn gericht op zowel sterke spieren als ontspanning. Slappe buikspieren geven je darmen namelijk teveel ruimte waardoor ze hun peristaltische bewegingen (samentrekken en loslaten om de darminhoud voort te stuwen) niet goed kunnen maken. De oefeningen zijn veel gebaseerd op de plank of afkomstig uit de yoga.

Eten voor je darmen

De recepten zijn gemaakt op basis van ingrediënten vol vitaminen en mineralen die ook nog eens goed zijn voor je darmflora en de gezondheid van je maagdarmkanaal. Tode-Gottenbos is geen arts of diëtist en geeft dus geen specifieke persoonlijke adviezen. Wat goed is voor je spijsvertering verschilt namelijk ook nog per persoon. Ze vraagt je eigenlijk om zelf ook na te blijven denken.

Daarbij houdt 'de poepdokter' niet van koken. Haar interesse ligt meer bij wat eten in je lichaam doet. En ze is wel dol op eten. Recepten met 'het betere gooi- en smijtwerk' zijn het resultaat. Verwacht dus geen uitgebalanceerde recepten, het gaat allemaal uit de losse pols. Dit vraagt misschien wat meer eigen initiatief, maar aan de andere kant zijn de meeste recepten dermate simpel dat dit ook prima kan. Vergeet tijdens het koken vooral niet te proeven.

Dagboek bijhouden

Het boek bevat recepten voor elk moment van de dag. Van glutenvrije muesli met cottage cheese tot zoete aardappelsalade met zalm en citroencremedressing en van glutenvrije groentetempura tot amandelgroentetaart. Bij elk gerecht vertelt Tode-Gottenbos waarom het gezond is en vaak deelt ze ook nog wat extra tips, weetjes of aanvullende achtergrondinformatie.

Ben je benieuwd wat de uitwerking van eten op je spijsvertering is, dan is het slim om eens een voedseldagboekje bij te houden. Door elke dag te noteren wat je eet, hoe je je voelt, hoe je ontlasting er uit ziet en of je eventuele klachten ervaart, kun je patronen ontdekken. Misschien veroorzaken bepaalde voedingsmiddelen bij jou toch wat klachten? Bij De poepdokter bakt ze bruin zit een gezellig exemplaar dat je alleen hoeft in te vullen. Het boekje heeft een praktisch formaat, zodat je het ook makkelijk mee kunt nemen.

Zelf aan de slag

Net als het eerste boek leest De poepdokter bakt ze bruin alsof Tode-Gottenbos naast je staat en je vertelt wat je moet doen. Of soms wat je niet moet doen. De schrijfstijl is persoonlijk, met een heel eigen humor. Deels heeft ze overigens ook haar eigen opvattingen die niet allemaal overeenkomen met de Richtlijnen Gezonde Voeding (Gezondheidsraad) en de Schijf van Vijf (Voedingscentrum). De belangrijkste adviezen zijn echter vrij gebruikelijk, namelijk meer groente, meer variatie en minder van de zaken waar we nu te veel van eten. En uitziekten waar je persoonlijk goed en minder goed op reageert.

De poepdokter bakt ze bruin is een boek voor gezonde mensen die hun darmen en darmflora belangrijk vinden. Als je klachten, overgevoeligheden of allergieën hebt, is het belangrijk om adviezen van een specialist te blijven volgen. Of je eigen gezonde verstand. Dat betekent echter niet dat je dan niets meer hebt aan het boek. Tode-Gottenbos inspireert. Met haar ideeën kun je zelf aan de slag. Blijf daarbij kritisch: kijk wat bij jou past. Onderweg ervaar je wellicht meer rust in je buik en dat is het uiteindelijke doel.

Nienke Tode-Gottenbos blogt als De groene vrouw over voeding, darmflora en leefstijl. Als darmfloratherapeut en voedingskundige heeft ze kennis en jarenlange ervaring opgebouwd in de behandeling van darmklachten. Eerder schreef ze 'De poepdokter - Gezond van mond tot kont'.

Wil jij alvast een beetje liefde geven aan je darmen? Maak dan een van deze recepten van 'de poepdokter':

Deze prijsvraag is afgelopen. Je kunt helaas niet meer meedoen. Prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht.