maandag, 28 september 2020

Autoracen met een stoma

Alles over de eerste keer met stoma

Advertorial
Een eerste keer met een stoma is voor veel mensen spannend. En iedereen gaat daar op een eigen manier mee om. Liesette deelt haar verhaal en hoe zij weer in de racewagen stapte.

Autocoureur Liesette Braams (48) ontdekt vijf jaar geleden dat ze anuskanker heeft. Na veel operaties is ze schoon verklaard en leeft ze verder met drie stoma’s. Dat weerhoudt haar er niet van om gewoon te blijven racen. Sterker nog: racen is voor Liesette een medicijn. "De eerste keer zat ik met een brok in mijn keel achter het stuur."

Stoma was de enige optie

"Voordat ik kanker kreeg ging ik zes dagen per week naar de sportschool, had een sixpack en deed mee aan de grootste autoraces ter wereld. 2015 zou mijn jaar worden, er stonden heel veel mooie races op de planning. Dat liep toch even anders. Ik ontdekte een wondje bij mijn anus. Dan denk je eerst; dat gaat wel over. Maar het werd alleen maar groter. Ik kon mijn oren niet geloven toen de chirurg vertelde dat het kanker was."

"Na een traject van chemo en bestraling werd duidelijk dat een blijvende stoma de enige optie was. Inmiddels heb ik er zelfs drie, omdat er verschillende tumoren zijn weggehaald aan de onderkant van mijn lichaam. Natuurlijk is dat vreselijk als vrouw, maar ik dacht: prima als dat nodig is om mij in leven te houden. De stoma’s zijn uiteindelijk mijn redding geweest. Diegene die dat heeft uitgevonden, verdient een standbeeld."

Dan lag ik ’s avonds te huilen in bed

"Tussen de operaties door was mijn drive om een autorace te winnen extra groot. Dan kon ik de beker op het nachtkastje in het ziekenhuis zetten. Daar haalde ik ontzettend veel steun uit. Ik moest en zou weer een volgende beker winnen. Natuurlijk lag ik ’s avonds in bed ook wel eens te huilen van de pijn. Ik had heel veel last van lekkages doordat er twee stoma’s in één stomazakje zitten, maar met de juiste materialen van Coloplast is dat inmiddels verleden tijd. Ik gebruik de zogenaamde halve maantjes dagelijks, die zijn eigenlijk bedoeld voor extra bescherming tijdens het zwemmen, maar bij mij helpt het geweldig tegen de lekkages. Mijn tip: ga op zoek naar een vorm die bij jou past."

"Ik vind het belangrijk om open te zijn over alles wat er met mij is gebeurd. Ik zie mensen weleens kijken, dan laat ik mijn stoma gewoon zien. Ik wil de ongemakkelijkheid eraf halen, dat doe je niet door je te verstoppen. Zelf word ik ook makkelijker. Vlak voor een race heb ik mijn stomazakje weleens geleegd in een afvoerputje, omdat er geen toilet in de buurt was. Racen is nog steeds mijn lust en mijn leven."

Meer unieke verhalen

Naast het inspirerende verhaal van Liesette, hebben ook andere stomadragers hun ervaringen gedeeld op de website www.mijneerstekeermetstoma.nl. Hier zie je video’s en interviews, waarin zij bijvoorbeeld vertellen over voor het eerst weer aan het werk, naar de sauna en op vakantie.