Advertorial
Gratis kledingclip speciaal voor stomadragers

Nederlandse toiletten blinken niet uit in gebruiksgemak. Ze zijn krap, soms onfris en openbare wc’s zijn sowieso lastig te vinden. Onhandig, zéker voor wie een extra uitdaging heeft met het toiletbezoek. Hoe ervaar jij dit?
Mannen vs. vrouwen
Je kent het wel: voor de dames-wc staat een lange rij, terwijl de heren zo kunnen doorschuiven. Best logisch als je je bedenkt hoe wc’s eigenlijk zijn ingedeeld. Bij de mannen zijn, behalve een toilet, ook (meerdere) urinoirs te vinden. Waar bij de vrouwen het totaaloppervlak bijvoorbeeld met 2 wc’s gevuld is, wordt een zelfde oppervlak een deurtje verder gevuld met een wc en 2 urinoirs! Tel de tijdwinst maar uit.
Op het vrouwentoilet komen sowieso mensen die langer de tijd nodig hebben. Bijvoorbeeld vanwege menstruatie en het zich moeten ontdoen van meer kleding – zoals rokken, panties. Het zijn de dames die vanwege zwangerschap of intieme gezondheidsproblemen vaker moeten plassen dan heren: óók een extra belasting op de wc-capaciteit. En om het rijtje af te maken: het zijn anno 2023 nog steeds meestal de vrouwelijke verzorgers die een kind mee naar de wc nemen.
Extra mogelijkheid voor als je moet!
Gelukkig zie je steeds vaker wc-ruimtes zonder sekse-aanduiding. Maak er gebruik van! Daarnaast worden toiletten met extra ruimte beter beschikbaar. In het verleden werden deze toiletten steevast aangeduid met een rolstoelsymbool en bijvoorbeeld 'invalidentoilet' genoemd.
Niet iedere behoefte of beperking is echter zichtbaar. Het zou bijzonder welkom zijn wanneer er meer toiletten beschikbaar komen met extra ruimte, inclusief kraan. Dit zou een wereld van verschil betekenen voor mensen met kinderen, menstruerende mensen, maar ook voor mensen die afhankelijk zijn van een katheter of stoma. Jij bent de enige die kan inschatten welke behoefte je hebt bij een toiletruimte!
Een grote drempel over
Mensen die te maken hebben met incontinentieproblemen of intieme gezondheidsproblemen, hebben extra uitdagingen om op pad te gaan. Iemand met de ziekte van Crohn of een stoma vraagt zich bijvoorbeeld vaak af of er wel een toilet binnen handbereik zal zijn. Voor stomadragers is het essentieel om hun materiaal tijdig en hygiënisch te kunnen vervangen. Een paar tips om dit binnen het Nederlandse toiletlandschap zo comfortabel mogelijk te doen:
- Download de Hoge Nood App: hier staan (bijna) alle openbare wc’s in genoemd
- Zorg voor een handig, wasbaar tasje met al jouw spullen om stomamateriaal snel te wisselen
- Neem voorgeknipte huidplakken mee
- Steek een flesje handdesinfectant bij je
- Gebruik een kledingclip om jouw kleding opzij te houden. Zo heb jij 2 handen vrij om je materiaal te verwisselen: óók in een krappe wc!
Vraag nu de gratis kledingclip aan, speciaal voor stomadragers >>
