maandag, 27 juni 2022

Onbezorgd reizen met een stoma

Gratis stoma travel kit

Advertorial
Ga je binnenkort op vakantie of een weekendje weg? Voor stomadragers kan het als een uitdaging voelen om te reizen of lang van huis te zijn. Mariska Scholte, stoma- en continentieconsulent in het Martini Ziekenhuis spreekt regelmatig stomadragers die hier onzeker over zijn. Volgens haar is dat helemaal niet nodig, mits je je goed voorbereidt. "Reizen of op vakantie gaan is onderdeel van ons leven. Net als sporten of werken."

Zwemmen met een stoma? Absoluut!

De grootste belemmeringen voor stomadragers op vakantie zijn volgens Mariska de onzekerheid over het lichaam en materiaal dat ze dragen. Bijvoorbeeld angst dat het zakje plotseling loslaat tijdens het zwemmen, of dat het zichtbaar is onder (bad)kleding. Mariska: "Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen: 'ik ga niet meer zwemmen', maar dat is zonde. Je kunt veel meer met een stoma dan je misschien denkt." Maar zeker de eerste keer zwemmen kan spannend zijn. Daarom zijn er speciale events voor stomadragers zoals Day@thePool en Day@theBeach. Door samen te gaan zwemmen of sporten met mensen die begrijpen hoe jij je voelt, wordt het een stuk minder spannend.

Tips voor reizen met een stoma:

 

  • Neem voldoende materialen mee. Door de verandering van het klimaat zul je misschien vaker moeten wisselen. Als je dit bij je medisch speciaalzaak aangeeft, mag je meer bestellen dan normaal. Doe dit wel ruim op tijd, om te voorkomen dat er geen voorraad is.
  • Maak je dagtrips of ben je lang onderweg, neem dan altijd een setje mee: het materiaal dat je gebruikt, de gazen voor reiniging en het afvalzakje.
  • Ga je vliegen, neem je stomamaterialen dan mee in je handbagage. Mocht onverhoopt jouw ruimkoffer kwijtraken, dan heb je die in ieder geval bij je. Houd er rekening mee dat je bij de douane gefouilleerd en apart genomen kan worden om uit te sluiten dat je stoma niet als smokkelmateriaal dient.
  • Zwemmen op vakantie? Voor de vrouwen zijn er badpakken met meerdere lagen stof over de buik. Deze werken ook uitstekend om een stomazakje te verbergen. Liever in bikini? Er zijn mini stomazakjes beschikbaar voor optimale discretie. Voor mannen zijn er elastieken banden te koop in zwemstof.
  • Een busje lijmverwijderaar spray in je tas voor extra comfort. Je spuit de spray en de plak komt eenvoudig los zonder dat je hier iets van voelt. Dat scheelt tijd, maar ook voorkomt het huidirritaties.

Nu gratis: de stoma travel kit. Vraag de kit aan en je hebt alles bij de hand voor onbezorgd reizen met een stoma.