donderdag, 29 oktober 2020

Dagelijks bakkie troost beschermt hersenen

Koffie zou beschermen tegen de negatieve effecten van cholesterol. Hierdoor wordt de kans op dementie, en met name de ziekte van Alzheimer, verlaagd.

Cafeïne blijkt het beschermende bestanddeel te zijn. Cafeïne blokkeert de beschadiging die cholesterol anders zou aanrichten. Hierbij is het goed te weten dat koffie uit bijvoorbeeld een espressomachine boordevol cholesterol zit. Het is dan ook verstandiger om filterkoffie te drinken. Het papieren filter vangt namelijk het cholesterol op.

Volgens de Amerikaanse onderzoekers zou één kopje koffie per dag al voldoende bescherming bieden. Tijdens het onderzoek volgden konijnen een dieet waar veel cholesterol in zat. Daarbij kreeg de helft ook een dosis cafeïne die gelijk staat aan één kop koffie. Deze tweede groep bleek aanzienlijk beter beschermd tegen de negatieve effecten van cholesterol.

In de hersenen zit een speciale 'bloed-hersenbarrière', die de hersenen extra bescherming biedt tegen ongewenste stoffen en indringers. Deze barrière kan aangetast raken door cholesterol, waardoor het minder goed beschermt. De hersenen kunnen dan sneller beschadigd raken en daardoor ontstaat mogelijk dementie.

Trefwoorden:
Bron(nen):