Term 'whiplash' vertraagt herstel

Getty Images

GRONINGEN – Wanneer mensen na een ongeluk denken dat hun nekpijn veroorzaakt wordt door een whiplash, dan herstellen ze minder snel. Of hun aandoening nu ernstig is of niet.

Dit ontdekte onderzoeker Jan Buitenhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Omdat de term whiplash suggereert dat je je leven lang klachten houdt, verwachten mensen ook niet te herstellen. Om dit te voorkomen, vindt Buitenhuis dat artsen de term niet meer zouden moeten gebruiken.

Het verloop van herstel bij een whiplash verschilt erg per land. Hieruit concludeerde Buitenhuis dat er psychologische factoren van invloed moeten zijn. Hij liet 1971 mensen met nekklachten vragenlijsten invullen. Op 3 juni 2009 promoveert Buitenhuis aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Chronische klachten
De term whiplash wordt gebruikt voor verschillende onverklaarbare klachten, meestal na een ongeluk. De meeste mensen herstellen binnen een paar maanden spontaan van een whiplash. Maar tot 40 procent houdt chronische klachten. Behalve nekpijn hebben deze mensen ook last van cognitieve problemen, zoals een slechte concentratie.

Auteur 
Bron 
  • UMCG