Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 28 mei 2017

Meer kans op zelfmoord na borstvergroting

Vrouwen die een borstvergroting hebben ondergaan, lopen drie keer zoveel kans om zelfmoord te plegen. Dit concluderen Amerikaanse onderzoekers na het volgen van Zweedse vrouwen.

Deze bevindingen sluiten aan op andere onderzoeken waaruit ook al bleek dat vrouwen met een borstvergroting vaker zelfmoord plegen. Loren Lipworth en haar collega's van het Vanderbilt University Medical Center is Tennessee volgden 3527 Zweedse vrouwen die een vergroting hebben gehad tussen 1965 en 1993. Ze keken naar doktersverklaringen om de doodsoorzaak vast te stellen.

Slechts 24 van deze vrouwen pleegden inderdaad zelfmoord, gemiddeld 19 jaar na de operatie. Dat lijkt weinig, maar is toch drie keer zoveel dan de gemiddelde inwoner van Zweden. Ook hebben zij drie keer zoveel kans om te overlijden aan alcohol of drugs. Lipworth vermoedt dat dit komt omdat deze vrouwen vaker psychische problemen hebben en een verlaag zelf- en lichaamsbeeld. Plastisch chirurgen zouden volgens Lipworth beter in de gaten moeten houden of een patiënt een vergrootte kans op zelfmoord heeft. 

Bron(nen):