Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 30 mei 2017

Urinetest prostaatkanker stap dichterbij

LONDEN - Britse wetenschappers zijn een stap dichter bij het ontwikkelen van een simpele urinetest waarmee prostaatkanker vastgesteld kan worden.

Mannen met prostaatkanker blijken namelijk minder van een bepaald soort proteïne in hun urine te hebben. Ook kan met de test bepaald worden hoe agressief de kanker is. Hoe kleiner de hoeveelheid proteïne in de urine, hoe agressiever de tumor.

Jaarlijks wordt bij ongeveer 9000 mannen in Nederland prostaatkanker vastgesteld. Ruim 70 procent van hen is 65 jaar of ouder. Prostaatkanker komt eigenlijk nog veel vaker voor, maar ontwikkelt zich erg traag. Daardoor wordt de ziekte bij veel mannen nooit ontdekt.

Bron(nen):