Worden incontinentieproducten vergoed?

Advertorial

Blonde Dame Tena
Tena

De vergoeding van incontinentieproducten in Nederland is goed geregeld, maar er zijn verschillen per zorgverzekering. Welke zorgverzekering je ook hebt, je bepaalt altijd zelf welk product je wilt gebruiken. Ook als jouw zorgaanbieder een ander merk voorstelt.

Incontinentieproducten worden onder voorwaarden vergoed

Incontinentieproducten worden vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Iedere zorgverzekeraar heeft zijn eigen voorwaarden opgesteld. Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet over het algemeen de incontinentie niet van tijdelijke aard zijn. Een voorbeeld: urineverlies tijdens of na een zwangerschap is meestal tijdelijk van aard, en dan worden producten doorgaans niet vergoed. Terwijl urineverlies als gevolg van een neurologische aandoening, bepaald medicijngebruik of een andere oorzaak langer kan duren. Je (huis)arts bepaalt of er bij jou sprake is van tijdelijke of langdurige incontinentie. Met een verwijzing kan dan bij een zorgaanbieder incontinentieproducten betrokken worden.

Wie leveren incontinentieproducten die vergoed worden?

Je zorgverzekeraar heeft afspraken gemaakt met zorgaanbieders voor incontinentieproducten. Dat kan bijvoorbeeld je eigen apotheek of medische speciaalzaak zijn. Dat hoeft echter niet. Je zorgverzekeraar kan ook afspraken hebben gemaakt met een online zorgaanbieder of een zorgaanbieder die wat verder bij jou vandaan is.

 

Laptop met koffie
Tena

Over het algemeen hangt het aantal gecontracteerde zorgaanbieders af van het type verzekering dat je hebt. De budgetpolis biedt de minste keuze aan zorgaanbieders, met een restitutiepolis kun je zelf een zorgaanbieder kiezen. Op vrijekeuze.nl kun je de vergoedingen voor incontinentieproducten van verschillende zorgverzekeraars met elkaar vergelijken.

Je hebt keuzevrijheid bij urineverlies!

Welke zorgverzekering je ook hebt, je bepaalt uiteindelijk altijd zelf welk product je wilt gebruiken voor jouw urineverlies; ook als jouw zorgaanbieder je een ander merk voorstelt. Daarom is het verstandig om je goed te oriënteren op de incontinentieproducten die er zijn en zo nodig voor een andere zorgaanbieder te kiezen. Afhankelijk van jouw zorgverzekering kan dat wel van invloed zijn op de hoogte van de vergoeding die je van je zorgverzekeraar ontvangt. Het is altijd raadzaam om vooraf contact met je eigen zorgverzekeraar op te nemen.

Meer informatie over de vergoeding van incontinentieproducten gewenst? Op www.vrijekeuze.nl tref je het antwoord op heel veel vragen over de vergoeding en de keuze van incontinentieproducten aan.

 

Naar de vergelijker
DaButton

 

 

Auteur 
  • Commerciële redactie