Een skihelm. Waar moet je op letten?

Extra veilig op de piste

Getty Images

De afgelopen jaren is de skihelm behoorlijk ingeburgerd op de pistes. Een goede zaak, want zo’n helm beschermt in grote mate tegen hoofdletsel als gevolg van een val of botsing. Tips bij de aankoop.

Om verkocht te mogen worden, hebben wintersporthelmen een CE markering nodig. De standaard Europese norm voor helmen voor skiërs en snowboarders is EN 1077. Helmen die hieraan voldoen, zijn goedgekeurd, maar dit zegt eigenlijk nog maar weinig. Het betreft bepaalde minimumeisen en is zeker geen kwaliteitskeurmerk.

Er zijn ook helmen in de handel met een EN 1078 goedkeuring. Dit is echter de normering voor fietshelmen en die is minder streng dan de EN 1077. Voor kinderen geldt EN 1080.

Past precies

Waar moet je op letten als je een helm koopt? Het allerbelangrijkste is de tijd nemen. Let niet meteen op design en decoratie, maar kijk echt welke helm goed bij jouw hoofd past. De helm mag zeker niet te los zitten; dan is de kans namelijk groot dat hij verschuift bij een val. Schud je hoofd ook even tijdens het passen om te kijken of de helm blijft zitten. Het is ook belangrijk dat je blikveld naar rechts en links niet wordt belemmerd. Vind je een helm niet mooi, maar past hij perfect? Er zijn ook allerlei hoezen te koop om de helm te versieren.

Let ook op het gewicht. Een zware helm zit tijdens het passen misschien wel prima, maar skiet aan het einde van de dag een heel stuk minder prettig. Datzelfde geldt voor de kinriem. Een te smalle riem kan naar verloop van tijd gaan irriteren. Kies dus bij voorkeur een riem van minstens 2 centimeter breed. Het is ook heel fijn als je de sluiting van de helm met handschoenen aan kunt bedienen.

Muts en bril

Onder een wintersporthelm draag je in principe geen muts. De helm beschermt voldoende tegen koude en wind. Daarbij is een helm eigenlijk te groot als je muts eronder past. Draag dus geen muts tijdens het passen van een helm. Je skibril moet je juist wel meenemen. De helm en bril moeten samen goed zitten: zelfs de beste skihelm kan in combinatie met een skibril onaangenaam knellen.

Voor je eigen veiligheid is het ook van belang dat je met de helm op je omgeving nog kunt horen. Verder vergemakkelijkt een uitneembare voering het schoonmaken. Pin je ook niet vast op een bepaalde maat, dit kan per fabrikant namelijk nog wel eens verschillen.

Kinderhelmen

Koop een kinderhelm nooit op de groei. In vergelijking met de rest van het lichaam groeit het hoofd van een kind minder snel, dus de helm kan vaak best lang mee voordat een kind eruit groeit. Er bestaan ook verstelbare helmen. Geef een helm niet zomaar van het ene kind op het andere door. Controleer altijd eerst goed de pasvorm en maat.

Vervangen

In principe is een skihelm ontworpen om meerdere klappen op te vangen; bij een flinke val of ongeluk blijft het namelijk meestal ook niet bij eentje. Toch is het verstandig om na zo’n val je helm te vervangen. Zelfs als er geen schade zichtbaar is aan de helm zal het dempingsmateriaal beschadigd zijn.

Ook bij normaal gebruik – zonder vallen – verliest de dempende werking in de loop van de tijd zijn vermogen. Vervang je helm dus iedere vijf jaar. Zonlicht heeft ook een verouderende werking op kunststof: je kunt de helm als je hem niet gebruikt het beste in een hoes bewaren.

Bron 
  • Wintersporters.nl
  • ANWB
  • Wintersport.nl