vrijdag, 24 september 2021

Antwoorden Voedingsquiz Gezondheidsbeurs 2017

Hoe zit het met die calorieën, koffie, E-nummers, zout en vetten?

Heb jij op de Nationale Gezondheidsbeurs meegedaan aan onze quiz over gezond eten? Leuk dat je even bij ons op de stand langs kwam. We hebben het je niet makkelijk gemaakt. Had je alle vijf vragen goed of maakte je een paar foutjes en ben je benieuwd naar de juiste antwoorden? Alle vragen én de juiste antwoorden op een rij.

1. Welke vetten zijn ongezond?

Verzadigde vetten
Onverzadigde vetten

Het juiste antwoord is verzadigde vetten. Van verzadigde vetten heb je zo min mogelijk nodig. Deze vetten laten de hoeveelheid slecht cholesterol (LDL) in het bloed stijgen. Dit is niet goed voor de gezondheid omdat teveel LDL in het bloed de kans op hart- en vaatziekten vergroot.

2. Welke vitamine maak je aan onder invloed van zonlicht?

Vitamine A
Vitamine B
Vitamine C
Vitamine D

Het juiste antwoord is D. We krijgen vooral vitamine D binnen dankzij de zon. Tweederde van de vitamine D in ons lichaam is aangemaakt onder invloed van zonlicht. Vandaar het advies van de Gezondheidsraad om dan elke dag een kwartier tot een half uur buiten te zijn.

3. Hoeveel koppen koffie mag een gezonde volwassene per dag drinken?

Twee
Vier
Zes

Het juiste antwoord is vier. Hoeveel koffie je kunt drinken zonder er klachten van te krijgen, verschilt per persoon. De een is gevoeliger voor de werking van cafeïne dan de ander. Een goede richtlijn is een maximum van 400 milligram cafeïne per dag. Dat zijn vier koppen koffie. Gezonde volwassenen zullen daar geen last van krijgen.

4. Wat is gezonder: sinaasappels eten of versgeperst sinaasappelsap drinken?

Sinaasappels eten is gezonder.
Versgeperst sap drinken is gezonder.
Het is allebei even gezond.

Sinaasappels eten is gezonder. In een glas sinaasappelsap zitten wel zeven suikerklontjes, dus je krijgt ongemerkt veel calorieën binnen. Bovendien tasten de suikers (en zuren) in sinaasappelsap je gebit aan. De gezonde vezels die in de vrucht zitten, zeef je er juist uit met je citruspers. Af en toe genieten van een glas sinaasappelsap kan uiteraard geen kwaad, maar het is het allergezondst om sinaasappels op te eten.

5. Wat zijn gluten?

Een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in de sommige granen.
Dat zijn voedingsstoffen die energie leveren aan het lichaam.

Gluten zijn eiwitten die in bepaalde granen voorkomen. Glutenbevattende granen zijn bijvoorbeeld tarwe en spelt. Ze geven elasticiteit en stevigheid aan deeg, waardoor brood zijn luchtige structuur krijgt en pasta stevig is.

6. Zeezout is gezonder dan gewoon zout.

Waar
Niet waar

Veel mensen denken dat zeezout gezonder is dan keukenzout, maar dat is niet waar. Beide zoutsoorten bevatten ongeveer evenveel natrium. Zeezout bevat een klein beetje mineralen zoals bijvoorbeeld magnesium en calcium. Dit is echter zo weinig dat het niet bijdraagt aan het halen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden.

7. Wat is gezonder: muesli of cruesli?

Muesli
Cruesli

Muesli is de gezondere keuze, dit is het verschil tussen muesli en cruesli.

8. Blikgroenten kun je jaren na de houdbaarheidsdatum nog veilig eten.

Waar
Niet waar

Waar! Op blikgroenten staat een THT-datum, maar als het blik nog heel is, kun je het jaren na die datum nog zonder risico voor de gezondheid eten. De smaak, kleur en geur van de groente kunnen wel achteruitgaan.

9. Een tosti bevat meer calorieën dan een boterham met kaas.

Waar
Niet waar

Dat is niet waar, een dubbele boterham bevat hetzelfde aantal calorieën als een kaastosti. Het verwarmen van de boterham, verandert niets aan de hoeveelheid calorieën. Zo maak je een nog slankere tosti.

10. Speltbrood is gezonder dan tarwebrood.

Waar
Niet waar

De jubelverhalen over speltbrood zijn niet waar.

11. In mosterd zit veel zout.

Waar
Niet waar

Dat is waar, 100 gram mosterd bevat ongeveer 3 gram zout.

12. Natrium is hetzelfde als zout.

Waar
Niet waar

Niet waar. In de praktijk worden de termen natrium en zout nog wel eens door elkaar gebruikt, maar het is niet hetzelfde. De scheikundige naam van keukenzout is natriumchloride, het bestaat namelijks naast natrium ook uit chloride. 1 gram keukenzout staat gelijk aan 0,4 gram natrium.

13. In een tomaat zitten wel vijftien E-nummers.

Waar
Niet waar

Volgens Ralf Hartemink opleidingsdirecteur levensmiddelentechnologie en voedselveiligheid bij de Wageningen University, zitten er in één tomaat, biologisch of niet, tien tot vijftien E-nummers.

14. Spruitjes bevatten meer vitamine C dan sinaasappels.

Waar
Niet waar

Dat is waar. In 200 gram gekookte spruitjes zit ruim 2½ keer zo veel vitamine C als in een sinaasappel. En spruitjes bevatten nog veel meer gezonde stoffen.

15. Hoe lang moet je ongeveer hardlopen om de calorieën van een reep chocolade van 75 gram, zo’n 400 kcal, te verbranden?

Een half uur.
Een uur.
Anderhalf uur.
Twee uur.

Het hangt onder andere van je gewicht en je snelheid af, maar als je rustig jogt kost het je ongeveer een uur.

16. Boerenkool bevat relatief weinig calorieën. Hoeveel kilocalorieën bevat een portie van 250 gram?

100 kilocalorieën
200 kilocalorieën
250 kilocalorieën
300 kilocalorieën

250 gram boerenkool bevat ruim 100 kcal. (In de quiz hadden we een foutje gemaakt en werd 100 kcal per ongeluk fout gerekend.)

17. Welk van onderstaande voedingsproducten is geen nachtschade?

Aardappelen
Tomaten
Aubergines
Pompoen

Nachtschade is een plantenfamilie, waar ook eetbare soorten toe behoren, zoals de aardappel, tomaat, paprika, rode pepers en aubergine. Pompoen is geen nachtschade. Waarom heet deze familie zo?

18. Wortelen zijn goed voor je ogen. Maar waarom eigenlijk?

Omdat ze veel vitamine A bevatten.
Omdat ze veel ijzer bevatten.

Het juiste antwoord is omdat ze veel vitamine A bevatten. Béta-caroteen, ook wel bekend als provitamine A, en vitamine A zijn de belangrijkste ingrediënten voor gezonde ogen. Een tekort kan leiden tot droge ogen en een verstoord nachtzicht. Een halve wortel per dag is al voldoende voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

19. Hoe lang moet je ongeveer skiën om een braadworst te verbranden?

15 minuten
25 minuten
35 minuten

In een braadworst zitten ongeveer 280 kcal, je moet zeker 35 minuten op de lange lattten de bergen af om dat weer te verbranden.

20. Waar zitten meer kilocalorieën in? In een beker chocolademelk (250 gr) of in een glas bier (200 gr)?

In een beker chocolademelk.
In een glas bier.

In een beker chocolademelk, op basis van volle melk, zitten 222 kcal. Een glaasje bier bevat er maar 90.

Was je niet op de beurs of wil je de quiz nog een keer bekijken? Je vindt 'm hier.