zaterdag, 6 juni 2020

Voedingssupplementen als aanvulling op je dagelijks voeding

Bezoek het Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid

Advertorial
Ben jij bezig met een gezonde leefstijl en wil je met supplementen zelf aan je gezondheid werken? Voedingssupplementen bevatten vitamines maar ook mineralen, kruiden, visolie of probiotica en zijn bedoeld als aanvulling op jouw dagelijkse voeding. Wil je er meer over weten? In het fonkelnieuwe Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid (IVG) lees je over voedingsstoffen die nodig zijn voor je organen en belangrijke processen in je lichaam.

Wat is voor jou handig om op te zoeken?

Aan de hand van je leefstijl, leeftijd, ongemak of andere situatie lees je op de site van het IVG de informatie die bij jou als persoon past. Of je kunt zoeken naar een vitamine, mineraal, kruid of  ander ingrediënt, die in voedingssupplementen voorkomen. Met de testjes ontdek je welke supplementen je nodig kunt hebben als je veel sport of als je wat ouder wordt. Er staan veel informatieve artikelen, die ingaan op actualiteiten of situaties die aandacht verdienen.

Door de bomen het bos zien

Het doel van het centrum is dat je op een wetenschappelijk onderbouwde manier van alles kunt lezen over het nut en de veiligheid van vitamines, mineralen, kruiden en overige supplementen. Rinske van den Barg, voedingskundige van IVG, over het nieuwe centrum: "We merken dat mensen graag willen weten hoe het precies zit met een vitamine, mineraal, kruid, visolie, probioticum of ander voedingssupplement. Soms zie je door de bomen het bos niet meer, omdat er veel verschillende informatie rondgaat op het internet. Veelgestelde vragen als 'wat kun je gebruiken?' en 'hoeveel mag je er van nemen?' en 'hoe lees je een etiket' worden beantwoord, zonder dat producten of merken worden genoemd of aangeprezen.

Mate van wetenschappelijk bewijs

Ben je nieuwsgierig naar welke gezondheidseffecten supplementen hebben? Op IVG wordt de mate van wetenschappelijk bewijs met icoontjes (1, 2 of 3 blaadjes) aangeduid. Je ziet in één oogopslag hoe sterk de wetenschappelijke onderbouwing is voor een bepaald effect. Rinske: "Bij vitamines, mineralen en overige supplementen staan gezondheidseffecten die wetenschappelijk bewezen zijn of waar sterke aanwijzingen voor zijn. Deze zijn gemarkeerd met drie blaadjes. Als een bepaalde stof een positief effect heeft in je lichaam, maar de wetenschappelijke onderbouwing nog beperkt is of komt van traditioneel gebruik, dan kun je dat herkennen aan één blaadje. Dit is vaak het geval bij kruidensupplementen."

Gezondheidswinst met voedingssupplementen

Vitamines en mineralen kunnen je helpen om gezondheidswinst te behalen. Rinske: "Weerstand is één van de belangrijkste pijlers. Op IVG zie je dat vitamine C kan helpen, net als nog vijf vitamines en vier mineralen. Ook kun je lezen welke vitamines de Gezondheidsraad aanbeveelt om extra in te nemen, zoals vitamine D voor vrouwen boven de 50 jaar of foliumzuur voor vrouwen die zwanger zijn of het willen worden. Bij medicijngebruik staat waar je op moet letten als je medicijnen en voedingssupplementen tegelijk gebruikt. Door het langdurig gebruik van sommige medicijnen kun je een vitamine- of mineralentekort krijgen. Zeker nu gezondheid belangrijker is dan ooit, hopen we dat we met onze betrouwbare informatie van meerwaarde kunnen zijn voor Nederlanders, die met supplementen aan hun gezondheid willen werken."