maandag, 17 mei 2021

Boekrecensie: Bon appétit

Encyclopedie van culinaire zaken

Je hebt van die boeken die meteen een glimlach op je gezicht toveren. ‘Bon appétit’ is er zo eentje. Deze enigszins ongestructureerde encyclopedie van culinaire zaken is zò leuk om door te bladeren, dat je eigenlijk niet doorhebt dat je onderweg ook nog een heleboel opsteekt. Over verschillende grote chefs bijvoorbeeld of over de culinaire historie. Natuurlijk is er voor koken de meeste aandacht, in de vorm van recepten, tips, technieken en achtergrondinformatie.
Auteur:
Francois-Régis Gaudry
Jaar van uitgave:
2016
Prijs:
€ 34,95
ISBN:
9789059567108
Aantal pagina's:
336

De Franse journalist François-Régis Gaudry is onder andere de presentator van het radioprogramma ‘On va déguster’. Dit programma over komen voedt zowel de geest als de buik met een derde culinaire cultuur, een derde kookpraktijk en een derde proeven en gezelligheid. Bon appétit is de weerslag van het programma.

Blije chaos

In het boek vind je basiskennis, weetjes en goed bewaarde culinaire geheimen. Het is een vrolijke wir war van foto’s, tekeningen, teksten, tips, recepten en infographics. Dat maakt het doorbladeren ook zo leuk, want je wordt elke keer verrast als je de bladzijde omslaat. Het ‘nadeel’ van deze blije chaos is wel dat als je echt iets specifieks wilt lezen, je het register nodig hebt om op de juiste pagina uit te komen.

Het is onmogelijk om alle pagina’s uit Bon appétit te bespreken, maar voor je beeld een aantal voorbeelden. Zo vind je in het boek ‘de stankthermotheter’. Bekend - of moet ik zeggen berucht – om hun geur zijn de vruchten doerian en jackfruit, maar de Franse kaas Vieux Boulougne en Groenlandse Kiviak (gegiste hele pinguïn in het uitgeholde lijf van een hele zeehond) ruiken niet bepaald naar bloemetjes.

Leuk is ook de kaart met gekke gerechten. Wat denk je bijvoorbeeld van wijn van babyvleermuizen, iets wat in China en Korea wordt genuttigd. Of honingmieren - een mierensoort met een buik die bol staat van de honing – als knapperige traktatie in midden Amerika, Australië en Afrika.

Culinaire kennis

Het meer culinaire komt terug in een wereldwijs lang 20 wijnen, de plaatsen waar je goede bouillabaisse kunt eten en de zeven geboden voor jam en confiture. De inhoud van Bon appétit is niet alleen maar ‘leuk’ om te weten. Bladerend door de encyclopedie steek je ook een heleboel nuttige dingen op. Bijvoorbeeld hoe je groente brunoise snijdt, welk mes je waarvoor gebruikt en wat de kunst is van het kip roosteren.

Bon appétit is het kindje van Gaudry, maar hij heeft het samen met zijn ‘vrienden’ gemaakt. Zo geeft de bekende chefkok Yotam Ottolenghi een cursus oriëntaalse keuken en geeft chefkok Alberto Herráiz een gazpacho-showtje. In totaal hebben 153 mensen een bijdrage (snufje zout) geleverd aan de encyclopedie.

Zoete recepten

Naast alle leuke en interessante wetenswaardigheden bevat de encyclopedie ook ruim 250 recepten. Van sterrenniveau tot alledaags. De diversiteit in recepten blijkt alleen al uit dit willekeurige rijtje zoete traktaties die je in het boek vindt: kruidkoek granola voor powervrouwen, crêpes Suzettes, killer chocoladetaart, pompoenvlaai, klassieke clafoutis, avocado, meringue en granité van matchathee en zachte sinaasappeltaart met olijfolie en saffraan. Natuurlijk is er ook aandacht voor hartige gerechten met onder andere vlees, vis of kaas in de hoofdrol.

Met dit boek vergroot je op een hele leuke manier je productkennis, maak je kennis met allerlei chefs en leer je nog meer verschillende gerechten kennen. Bon appétit vormt een mooi cadeau; voor een eetliefhebber of gewoon voor jezelf.

François-Régis Gaudry is een Franse journalist. Hij is redacteur voor het weekblad L’Express en presenteert op zondagochtend het culinaire radioprogramma ‘On va déguster’ op France Inter. Daarnaast schrijft hij het gastronomische blog Et toque! en is hij auteur van diverse boeken over gastronomie.