Tuesday, 19 November 2019

Boekrecensie: Chickslovefood Het 5 or less-kookboek

Eenvoudige, lekkere en gezonde recepten

De meeste kookboeken blinken niet uit in hun simpelheid. Je hebt vaak heel veel verschillende ingrediënten nodig en even snel zit er meestal niet in. Dat geldt niet voor ‘Het 5 or less-kookboek’ van Chickslovefood. De foodbloggers beloven simpele, gezonde en lekkere recepten en dat maken ze helemaal waar.
Auteur:
Nina de Bruijn & Elise Gruppen
Jaar van uitgave:
2014
Prijs:
€ 18,95
ISBN:
9789046817407
Aantal pagina's:
144

Op Chickslovefood.com plaatsen bloggers Nina de Bruijn en Elise Gruppen makkelijke en toegankelijke recepten zonder poespas. Als het even kan kiezen ze voor biologisch voedsel en bevatten de gerechten zo min mogelijk kunstmatige ingrediënten.

Simpel

Een van de rubrieken op het blog is 5 or less. Speciaal voor de maaltijden na een lange werkdag, want wie heeft er dan nog zin om langs de supermarkt te gaan met een enorme waslijst aan ingrediënten? Net als de recepten in de rubriek op het blog, heb je voor de gerechten in het 5 or less-kookboek niet meer dan vijf ingrediënten nodig. Naast peper, zout en olie.

Het kookboek bewijst dat lekker eten helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Met vijf ingrediënten kun je heerlijke ontbijtjes op tafel toveren die helemaal niet zo standaard zijn. Wat dacht je van een potje yoghurt met onder andere mango en frambozen, de inmiddels bekende bananenpannenkoeken en ontbijtsushi met zalm?

Voor de lunch zijn de gerechten nog aantrekkelijker. Soep in een broodje kun je misschien niet zo makkelijk meenemen naar je werk, maar de peultjessalade met gegrilde nectarine en haloumi of toast met erwtjesspread natuurlijk wel. De winnaar voor mij is de pistolet met Hollandse garnaaltjes en pistachekruim. Natuurlijk ontbreken ook gerechten voor de avondmaaltijd niet: de hoofgerechten zijn fijn en echt simpel.

Gezonde inspiratie

De meeste recepten in het 5 or less-kookboek zijn gezond, met hier en daar een uitzondering. Een grote uitzondering is het hoofdstuk ‘Sinner Sunday’. Volgens de foodbloggers heb je af en toe een zoete boost nodig, zodat je de rest van de week weer voluit gezond kan leven. Een van de grootste uitspattingen is de snickertaart, maar je vindt in het boek ook toetjes en borrelhapjes om van te smullen.

Het Chickslovefood 5 or less-kookboek is echt een boek waar je elke dag inspiratie uit kunt halen. Je hebt geen uren nodig om de boodschappen in huis te halen en een maaltijd op tafel te toveren. Daarbij is het ook een gezellig boek. Mooie foto’s, frisse kleuren, persoonlijke noten van Nina en Elise. Her en der vind je een tip voor een extra ingrediënt, maar de basis blijft simpel.

Nina de Bruijn en Elise Gruppen leerden elkaar kennen tijdens hun masterstudie journalistiek. Tijdens een avond brainstormen ontstond het idee voor het foodblog Chickslovefood.com. Het 5 or less-kookboek is hun eerste boek.