zondag, 9 augustus 2020

Boekrecensie: Chickslovefood: Het meal planning-kookboek

Simpele recepten met maximaal 5 ingrediënten

Ben je druk, maar wil je ook gezond en lekker eten? Dan is Chickslovefood: Het meal planning-kookboek echt iets voor jou. Het derde boek van de twee bloggers achter Chickslovefood richt zich namelijk op planning en voorbereiding. Meeneemontbijtjes en -lunches, ovenschotels die je van te voren kunt bereiden en fijne snacks die lang goed blijven. En dat allemaal met maximaal vijf ingrediënten.
Auteur:
Nina de Bruijn, Elise Gruppen
Jaar van uitgave:
2016
Prijs:
€ 19,99
ISBN:
9789046821312
Aantal pagina's:
144

In hun eerdere kookboeken - en ook op hun blog - lieten Elise Gruppen en Nina de Bruijn al zien dat lekker eten echt niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Met behulp van maximaal vijf of zes ingrediënten maken ze keer op keer de lekkerste gerechten. Ook Chickslovefood: Het meal planning-kookboek blinkt weer uit in die simpelheid. Op een hele positieve manier en met extra aandacht voor planning en voorbereiding; ook wel bekend als 'mealpreppen'.

De foodbloggers waren eigenlijk altijd al wel van het meal plannen, maar sinds ze alle twee een gezin hebben doen ze het nóg meer. "Want als je met wallen tot op je knieën 's avonds eindelijk op de bank ploft, heb je geen zin meer om te koken. Dan trek je iets uit de koelkast of vriezer." Met behulp van het Chickslovefood: Het meal planning-kookboek kun jij dat ook. En op een hele gezonde manier, want verreweg de meeste recepten in het boek zijn gezond.

In de vriezer

De dag start je met een lekker ontbijtje dat je zo uit de koelkast of vriezer kunt halen. Dit vraagt natuurlijk wel voorbereiding. Op zondag bijvoorbeeld, of de avond van te voren. Met steeds maar vijf ingrediënten kost dit gelukkig over het algemeen weinig tijd en heb je wel een origineel en voedzaam ochtendmaal. Wat denk je bijvoorbeeld van groene smoothie pancakes, zoete aardappelbrood of gezonde cinnamon rolls?

De recepten zijn allemaal heel goed te doen. Met icoontjes geven Gruppen en De Bruijn daarnaast aan of een gerecht afgedekt in de koelkast moet, in een luchtdichte doos in een keukenkastje, of je het kunt invriezen en of het makkelijk mee te nemen is. Fijn zijn ook de extra 'plan & prep tips'. Zo weet je nog preciezer hoe je een gerechtje het beste kunt bewaren, meenemen of oppiepen. Voor wie nog een extra plansteuntje in de rug nodig heeft, kun je op de website van de 'chicks' ook een schema vinden voor een weekoverzicht en boodschappenlijst.

To go

De meeneemuitdaging zit hem voor de meeste mensen in lunch en tussendoortjes. Het boek barst daarom van de gezonde lunchinspiratie, van hele trommels tot soepen en repen. Lekker zijn de oosterse eiwraps, kaas-uienbroodjes, en havercrackers met verschillende hartige lunchspreads. Salade meenemen is dankzij de tips in Chickslovefood: Het meal planning-kookboek ook nog nooit zo gemakkelijk geweest.

Voor het diner hebben Gruppen en De Bruijn ook allerlei goede ideeën. Vaak net even anders dan je zelf zou maken en dat is leuk, want met snel en simpel koken, val je toch gauw terug in je vaste patroon. Met de caprese-spaghetti uit de oven, stamppot met gegrilde paprika, veldsla en spekjes en skinny melanzane zet je - na een beetje voorbereiding - heel gemakkelijk iets lekkers op tafel.

Wie de dames achter Chickslovefood inmiddels een beetje kent, weet dat ze op zondag graag zondigen. De zogenaamde Sinner Sunday. In het laatste hoofdstuk van het boek laten ze hun goede voornemens dan ook even varen en vind je recepten met roomboter, suiker en chocola. Denk aan Mars muffins, Oreo meringue bars en salted caramel cake. Niet zo gezond, wel heel lekker!

Vrolijk en gezond

Chickslovefood: Het meal planning-kookboek is net als zijn voorgangers een vrolijk boek voor elke dag. Met mooie foto's van gerechten en leuke plaatjes van Gruppen, De Bruijn en hun gezinnen. Bij elk recept zit een persoonlijke 'touch' in de vorm van een herinnering of het ontstaan van het recept. Gezond eten wordt met dit boek weer een tikke gemakkelijker gemaakt.

Nina de Bruijn en Elise Gruppen leerden elkaar kennen tijdens hun masterstudie journalistiek. Tijdens een avond brainstormen ontstond het idee voor het foodblog Chickslovefood.com. Eerder verschenen Chickslovefood: het 5 or less-kookboek en Chickslovefood: het skinny six-kookboek.

Al zin om aan de slag te gaan? Dan heb je geluk, want wij mogen deze drie recepten uit Chickslovefood: Het meal planning-kookboek met jullie delen:

Foto: Harold Pereira