zondag, 17 november 2019

Boekrecensie: Gewoon Gezond

Stapsgewijs naar gezond en lekker eten

Over gezond eten zijn al heel wat boeken geschreven. Van heel ingewikkeld tot aan ontzettend simpel. ‘Gewoon Gezond’ lijkt het zoveelste boek in deze rij, maar is dat zeker niet. Naast fijne recepten bevat dit boek namelijk hele toegankelijke adviezen. Stapsgewijs ontdek je wat bij jou past. En dan wordt gezond eten ineens best wel goed te doen.
Auteur:
Rolien Scheepbouwer en Nicoletta Tavella
Jaar van uitgave:
2015
Prijs:
€ 24,95
ISBN:
9789059408180
Aantal pagina's:
256

Rolien Scheepbouwer was jarenlang vaste voedingsdeskundige van De Telegraaf en Vrouw. Haar best gelezen columns en de rubriek ‘Hoe gezond eet jij’ vormen in aangepaste vorm de basis voor het boek Gewoon Gezond. Het uitgangspunt is daarbij natuurvoeding en orthomoleculaire voedingsleer, maar ze haalt haar kennis ook uit andere bronnen. Vooral uit de praktijk. Termen die Scheepbouwer aanspreken zijn praktisch, toegankelijk, simpel, duurzaam, biologisch, milieuvriendelijk, natuurlijk en kwaliteit. Al deze termen vind je verweven in het boek.

Leefstijlgids

Gewoon Gezond is zeker niet het zoveelste dieetboek. Wat is het dan wel? Volgens Scheepbouwer is het een handboek ofwel leefstijlgids voor een gezond eet- en leefpatroon vol met duidelijke uitleg, praktische tips en adviezen. Beste een stevige belofte, maar ze maakt hem wel waar.

Zeker als je duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en natuurlijk belangrijk vindt, dan is Gewoon Gezond een fijn startpunt. Met behulp van het boek leer je je lichaam te voeden in plaats van te vullen. Voedingsstoffen zijn dus belangrijk. Wat heeft je lichaam nodig? Calorieën tellen doet niet mee. Wel zoveel mogelijk puur, onbewerkt en plantaardig eten. En nuttig dat met aandacht.

Mediterrane keuken

De visie van gezond eten van Scheepbouwer komt sterk overeen met de mediterrane keuken. Deze keuken is de expertise van Nicoletta Tavella; zij is verantwoordelijk voor de recepten in het boek. De gerechten in deze keuken bevatten veel groente en fruit, aangevuld met noten en zaden, eieren, beperkt peulvruchten en granen, zure zuivel, vis en kip.

De recepten van Tavella zijn vooral simpel en smakelijk. Ze maakt vooral gebruik van puur, natuurlijk en onbewerkt voedsel. Begin de dag bijvoorbeeld met een PPP (pure purple power) smoothie of roerei met prei en doperwtjes. Lekker zijn de frittata met pompoen en broccoli of Siciliaanse kip met kappertjes, olijven en pijnboompitten. Je kunt ook zelf amandelmelk maken. Of energierepen.

In het boek vind je een overzicht van producten die volgens Scheepbouwer gezond zijn. Deze producten kom je tegen in de recepten. Voorbeelden zijn geitenyoghurt, Keltisch zeezout, spelt, dadels en amandelen.

Zelf kiezen

Scheepbouwer benadrukt dat haar adviezen vooral bedoeld zijn als informatie: hoe meer je weet, des te betere keuzes kun je maken. "Haal eruit wat bij je past en gebruik deze informatie in je leven om een gezonder en gelukkiger mens te worden en te blijven." Ze erkent dat je op dit moment van alle kant wordt bestookt met adviezen die soms loodrecht tegenover elkaar staan. Gebruik daarbij je gezonde verstand en kies ook daarbij wat werkt voor jou.

Of je gebruikt de opgedane kennis uit Gewoon Gezond. Want na het lezen van dit boek heb je meer dan voldoende bagage om zelf stappen te zetten naar een gezonder leef- en eetpatroon. En ook al mag je zelf kiezen welke adviezen je gebruikt, gewoon gezond leven is - dat blijkt zeker uit dit boek - sowieso een goed idee. Of volg de door Scheepbouwer aangeraden 80-20 regel: leef 80 procent van de tijd schoon en gezond, dan kun je tijdens de overige 20 procent iets eten of doen dat niet zo goed voor je is.

Rolien Scheepbouwer is eigenaar van Prowellness en heeft als voedingsdeskundige en gezondheidscoach in de afgelopen vijftien jaar duizenden mensen een gezondere leefstijl aangeleerd. Zij was jarenlang vaste voedingsdeskundige van De Telegraaf en Vrouw en schrijft voor diverse bladen.

Nicoletta Tavella is eigenaar van de Italiaanse kookschool La Cucina del Sole en kookboekenauteur. Zij schrijft voor diverse bladen en blogs en wordt regelmatig gevraagd voor advies over de Italiaanse keuken.