Tuesday, 19 November 2019

Boekrecensie: Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek

Geen gedoe, gewoon gezond

Koken met verse producten lijkt weer populairder te worden. Daarbij zijn steeds meer mensen zich bewust van alle toevoegingen in kant-en-klaar. Wil jij ook graag helemaal zelf koken, maar weet je niet hoe? 'Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek' laat je zien dat je al die kant-en-klaargerechten, pakjes en kruidenmixen uit de supermarkt ook zelf kunt (na)maken. En dat hoeft helemaal niet zoveel tijd te kosten.
Auteur:
Karin Luiten
Jaar van uitgave:
2015
Prijs:
€ 24,95
ISBN:
9789046819494
Aantal pagina's:
248

Culinair journalist Karin Luiten, ook wel bekend als Koken met Karin, is geen fan van de meeste jojodieetboeken en de superfoodhype. Haar recept is simpel: gooi alle pakjes en zakjes de deur uit en ga zelf aan de slag. Dat is niet alleen lekkerder, maar ook gezonder. Daarbij kan het volgens Luiten net zo snel en mis je allerlei rare fratsen zoals smaakversterkers en grote hoeveelheden zout en suiker. Haar blog en rubriek in Trouw zijn hartstikke populair en ook haar boeken 'Zonder pakjes & zakjes 1 en 2' zijn veel verkocht. In dit nieuwe boek zijn deze twee eerdere boeken handzaam gecombineerd.

Zelf aan de slag

In Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek vind je alle populaire kant-en-klaargerechten uit de supermarkt bij elkaar, maar dan om zelf te maken. Van aspergesoep tot aardappelkroketten en van nasi goreng tot bobotie. Ook sauzen als tomatenketchup, honing-mosterddressing en mayonaise kun je zelf maken. Net als pudding, vanillevla en chocolademousse. En als je eenmaal een roze koek uit eigen keuken hebt gegeten, smaken die uit de winkel een stuk minder lekker.

De recepten zijn heel maakbaar. Duidelijke instructies, goede tips en vaak ook nog eens snel klaar. Zo zet je met 10 minuten bereiden en 15 minuten marineren een razendsnelle, maar ontzettend lekkere viscurry op tafel. En wist je bijvoorbeeld dat je risotto ook in de oven kunt bereiden? Scheelt je flink wat roertijd. Luiten laat je zien dat zelf koken echt niet zo moeilijk hoeft te zijn. Als je door het boek bladert, krijg je ook direct zin om aan de slag te gaan. De gerechten op de foto's zien er allemaal vers en smakelijk uit.

Naast de foto's kom je ook de kenmerkende vrolijke tekeningen van Luiten tegen. Vooral de getekende pagina's waarop zij laat zien wat voor (onnodige) toevoegingen je in kant-en-klaarproducten aantreft, zetten je even met beide benen op de grond. Dat gaat veel verder dan alleen de ingrediënten die je kunt zien: smaakversterkers, stabilisatoren, zout, suiker, poeders...

Pro-koken

Overigens is dit fijne kookboek geen antipakjesboek. Er zijn wel degelijk een aantal pakjes, zakjes of blikken onmisbaar in je voorraadkast. Zo zijn volgens Luiten bouillonblokjes handige smaakoppeppers en is het altijd goed om blikken tomaat en tonijn, potjes ansjovis en kappertjes of zakjes boemboe uit de toko in huis te hebben. Toch kun je de meeste kant-en-klaargerechten of -kruidenmixen ook zelf maken als je maar een goede voorraad kruiden hebt. Om te beginnen ui, sjalot en knoflook, maar zorg daarnaast ook voor flink wat kruiden en specerijen.

Ook is Luiten niet volledig tegen alle E-nummers, zout en suiker. Ze stelt dat om te beginnen een heleboel E-nummers volkomen onschuldig zijn en dat het leven een stuk saaier zou worden zonder. Ook zout is in sommige gerechten gewoon nodig, net als suiker trouwens. Haar oplossing: eet gewoon niet elke dag cake. Ze noemt haar boek dan ook geen anti-pakjeskookboek, maar een pro-kokenboek. Je krijgt er een beetje een doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg-gevoel van. En dat is fijn.

Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek zet je aan tot zelf koken. Lekkere dingen maken met verse echte ingrediënten. Een aanrader voor iedereen die elke dag iets gezonds op tafel wil zetten en daarnaast af en toe geniet van iets minder gezonde zelfgemaakte lekkernijen.

Culinair journalist Karin Luiten timmert al tien jaar aan de weg met haar website kokenmetkarin.nl. Ook kook, schrijft en illustreert ze voor diverse tijdschriften en heeft een ze een populaire antipakjesrubriek in dagblad Trouw.