Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Boekrecensie: Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek

Geen gedoe, gewoon gezond

Koken met verse producten lijkt weer populairder te worden. Daarbij zijn steeds meer mensen zich bewust van alle toevoegingen in kant-en-klaar. Wil jij ook graag helemaal zelf koken, maar weet je niet hoe? 'Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek' laat je zien dat je al die kant-en-klaargerechten, pakjes en kruidenmixen uit de supermarkt ook zelf kunt (na)maken. En dat hoeft helemaal niet zoveel tijd te kosten.
Auteur:
Karin Luiten
Jaar van uitgave:
2015
Prijs:
€ 24,95
ISBN:
9789046819494
Aantal pagina's:
248

Culinair journalist Karin Luiten, ook wel bekend als Koken met Karin, is geen fan van de meeste jojodieetboeken en de superfoodhype. Haar recept is simpel: gooi alle pakjes en zakjes de deur uit en ga zelf aan de slag. Dat is niet alleen lekkerder, maar ook gezonder. Daarbij kan het volgens Luiten net zo snel en mis je allerlei rare fratsen zoals smaakversterkers en grote hoeveelheden zout en suiker. Haar blog en rubriek in Trouw zijn hartstikke populair en ook haar boeken 'Zonder pakjes & zakjes 1 en 2' zijn veel verkocht. In dit nieuwe boek zijn deze twee eerdere boeken handzaam gecombineerd.

Zelf aan de slag

In Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek vind je alle populaire kant-en-klaargerechten uit de supermarkt bij elkaar, maar dan om zelf te maken. Van aspergesoep tot aardappelkroketten en van nasi goreng tot bobotie. Ook sauzen als tomatenketchup, honing-mosterddressing en mayonaise kun je zelf maken. Net als pudding, vanillevla en chocolademousse. En als je eenmaal een roze koek uit eigen keuken hebt gegeten, smaken die uit de winkel een stuk minder lekker.

De recepten zijn heel maakbaar. Duidelijke instructies, goede tips en vaak ook nog eens snel klaar. Zo zet je met 10 minuten bereiden en 15 minuten marineren een razendsnelle, maar ontzettend lekkere viscurry op tafel. En wist je bijvoorbeeld dat je risotto ook in de oven kunt bereiden? Scheelt je flink wat roertijd. Luiten laat je zien dat zelf koken echt niet zo moeilijk hoeft te zijn. Als je door het boek bladert, krijg je ook direct zin om aan de slag te gaan. De gerechten op de foto's zien er allemaal vers en smakelijk uit.

Naast de foto's kom je ook de kenmerkende vrolijke tekeningen van Luiten tegen. Vooral de getekende pagina's waarop zij laat zien wat voor (onnodige) toevoegingen je in kant-en-klaarproducten aantreft, zetten je even met beide benen op de grond. Dat gaat veel verder dan alleen de ingrediënten die je kunt zien: smaakversterkers, stabilisatoren, zout, suiker, poeders...

Pro-koken

Overigens is dit fijne kookboek geen antipakjesboek. Er zijn wel degelijk een aantal pakjes, zakjes of blikken onmisbaar in je voorraadkast. Zo zijn volgens Luiten bouillonblokjes handige smaakoppeppers en is het altijd goed om blikken tomaat en tonijn, potjes ansjovis en kappertjes of zakjes boemboe uit de toko in huis te hebben. Toch kun je de meeste kant-en-klaargerechten of -kruidenmixen ook zelf maken als je maar een goede voorraad kruiden hebt. Om te beginnen ui, sjalot en knoflook, maar zorg daarnaast ook voor flink wat kruiden en specerijen.

Ook is Luiten niet volledig tegen alle E-nummers, zout en suiker. Ze stelt dat om te beginnen een heleboel E-nummers volkomen onschuldig zijn en dat het leven een stuk saaier zou worden zonder. Ook zout is in sommige gerechten gewoon nodig, net als suiker trouwens. Haar oplossing: eet gewoon niet elke dag cake. Ze noemt haar boek dan ook geen anti-pakjeskookboek, maar een pro-kokenboek. Je krijgt er een beetje een doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg-gevoel van. En dat is fijn.

Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek zet je aan tot zelf koken. Lekkere dingen maken met verse echte ingrediënten. Een aanrader voor iedereen die elke dag iets gezonds op tafel wil zetten en daarnaast af en toe geniet van iets minder gezonde zelfgemaakte lekkernijen.

Culinair journalist Karin Luiten timmert al tien jaar aan de weg met haar website kokenmetkarin.nl. Ook kook, schrijft en illustreert ze voor diverse tijdschriften en heeft een ze een populaire antipakjesrubriek in dagblad Trouw.

Reactie toevoegen

19 Comments

Door Janine (niet gecontroleerd) op di, 05/26/2015 - 10:33

Helemaal mee eens, nu ik een beetje " bewust" ben geworden van " pakjes en zakjes" probeer ik echt er niet meer aan te komen, en dit bevalt prima, t'is even wennen.

Door Lilian Warmenhoven (niet gecontroleerd) op di, 05/26/2015 - 07:36

Nog geen 1 ................nog ;-)

Door Sjef Steeman (niet gecontroleerd) op ma, 05/25/2015 - 12:32

Ik kook al uit 3 kookboeken van Karin. zo lekker!!!

Door Sjef Steeman (niet gecontroleerd) op ma, 05/25/2015 - 12:23

Al 3 kookboeken van Karin. Ik kook er graag uit. Alles smaakt lekker.

Door Caroline (niet gecontroleerd) op ma, 05/25/2015 - 11:25

Ik wil het liefst helemaal zonder zakjes koken!!! Lijkt me een erg gaaf kookboek!!! het grote zonder pakjes kookboek!!!

Door Albertin (niet gecontroleerd) op do, 05/14/2015 - 12:43

Het zijn echt fijne kookboeken. Makkelijke en wat moeilijke recepten voor het hoofdgerecht. En ook verrassende recepten zoals bounty.

Door Mady (niet gecontroleerd) op wo, 05/13/2015 - 22:18

Helaas veel uit een zakje.

Door Anthony1987 (niet gecontroleerd) op di, 05/05/2015 - 18:59

Da's toevallig.... ik eet havermout (uit een zakje), rijst (uit een zakje), (kool)vis uit een pakje, kaneel, cacoa, peper, chillipepers, cayennekruiden en nootmuskaat uit een potjeen fruit uit een hand.

Wellicht dat ik nog wat kan leren uit dit boek!

Door will (niet gecontroleerd) op di, 05/05/2015 - 16:49

Eigenlijk gebruik ik nogal veel pakjes en zakjes, omdat dat het koken gemakkelijker maakt en de smaak altijd goed is.
Wel een hele uitdaging om alles zelf te gaan maken.

Door Gerrie (niet gecontroleerd) op di, 05/05/2015 - 16:10

Ik ga de uitdaging aan om volledig zonder pakjes te koken en ben benieuwd naar alle tips.