Tuesday, 19 November 2019

Boekrecensie: Keukenhandboek voor de man

Een man in de keuken is al lang geen zeldzaam fenomeen meer. Steeds meer mannen laten zich van hun beste kant zien en toveren de heerlijkste gerechten op tafel. Voor de man - en vrouw - die nog wel wat hulp kan gebruiken achter het fornuis komt Men's Health nu met het 'Keukenhandboek voor de man'.
Auteur:
Jan Peter Jansen & Patricia Wit
Jaar van uitgave:
2013
Prijs:
€ 22,00
ISBN:
9789400502109
Aantal pagina's:
296

Het Keukenhandboek voor de man is geen kookboek. Of eigenlijk ook wel, maar het is veel meer dan een kookboek. De auteurs noemen het een managementboek voor mannen achter het fornuis. Dat begint met basiskennis. Pocheren, sauteren, flamberen, gratineren en marineren: allerlei kooktermen worden uitgelegd. Dankzij een overzichtelijke lijst vol messen, spatels en pannen weet je wat er absoluut niet mag ontbreken in de 'mannenkeuken'. En wat is nou precies een eetlepel of een mespuntje?

Gezond

Jan Peter Jansen en Patricia Wit geven verder les in caloriemanagement, koelkastbeheer en hygiënebeleid. Alle drie noodzakelijk voor een gezonde keuken. Maar eten speelt vanzelfsprekend de hoofdrol. En daarvoor bevat het boek allerlei handvatten. Verrassend vond ik bijvoorbeeld de tip om een scheutje koolzuurhoudend bronwater aan kwark toe te voegen. Dat maakt de kwark minder zuur en geeft het een aangename crème-eigenschap.

Ook het hoofdstuk over smaak is inspirerend. Topkoks Jonnie Boer en Sergio Herman geven hun visie op smaak en de verschillende smaken worden uitgelegd. Zout wordt extra in het zonnetje gezet. Wist je bijvoorbeeld dat eigenlijk elk gerecht een beetje zout nodig heeft? Zout verrijkt andere smaken, waardoor je niet 1+1=2 krijgt, maar 3 of zelf 4.

Biefstuk

Natuurlijk moet je als echte man een goede biefstuk kunnen bakken, maar het keukenhandboek gaat verder dan alleen het bakken van die perfecte steak. Jansen vertelt je ook waar je moet op letten bij het kopen van de biefstuk. En hoe je hem het beste snijdt op je bord. Daarbij hoort een keukenprins hetzelfde te kunnen met zalm, kip en gehakt. Met een beetje hulp natuurlijk.

Gelukkig is het niet alleen maar vlees en vis wat de klok slaat. Ook groenten en fruit, noten en zaden en kruiden en specerijen komen aan bod. Net als piepers, pasta en paddenstoelen en mijn persoonlijke favoriet: het toetje. Met een mannelijke touch. Dus vooral aandacht voor kaas, maar ook chocolade wordt niet overgeslagen.

Simpel

Mannen koken anders, aldus Jansen. Simpel, eerlijk en puur. Naast de praktische informatie staat het handboek bol met 'mannelijke' recepten van Wit. Veelal simpel, maar daarom niet minder lekker. Ook ik - als vrouw - krijg spontaan zin om de keuken in te duiken voor bijvoorbeeld zalmtartaar met avocado en dille, jachtschotel en panna cotta met bosvruchtensaus.

Het Keukenhandboek voor de man is het ideale startpunt voor de man met de ambitie om keukenprins te worden. Of je nu al kunt koken of nog helemaal niet. Daarbij is het ook een fijn naslagwerk voor in de keuken. Het boek brengt je terug tot de basis van eten en koken en daar zou iedereen - man en vrouw - best eens wat vaker bij stil mogen staan!