dinsdag, 1 december 2020

Boekrecensie: Vega en vlees

Dubbelrecepten voor vega's en beefies

Ben jij vegetariër, maar je partner niet? Wil één van je kinderen geen vlees meer eten? Of krijg je een veganist op visite? Het kookboek 'Vega en vlees' biedt uitkomst met zogenaamde dubbelrecepten: gerechten die met een kleine aanpassing om te toveren zijn tot een vegetarische of veganistische maaltijd.
Auteur:
Margit Proebst
Jaar van uitgave:
2015
Prijs:
€ 22,50
ISBN:
9789048311422
Aantal pagina's:
192

Margit Proebst schrijft in Vega en vlees dat ze weliswaar geen vegetariër is, maar ook geen voorstander is van heel veel vlees eten. Laat je simpelweg het vlees of de vis weg uit gerechten, dan blijft er vaak wel een erg saai bordje over. Bovendien krijgen echte vleesliefhebbers weinig trek van strikt vegetarische recepten, ook niet als er zomaar een schnitzel aan toegevoegd is.

Ze ontwikkelde daarom recepten die smakelijk zijn voor mensen die absoluut niet zonder vlees willen én voor mensen die (een dag) geen vlees of vis willen eten, door haar 'beefies' en 'vega's' genoemd.

Basisrecept met varianten

Moet je dan twee keer koken of goochelen met zes pannen? Gelukkig niet. Elk recept gaat uit van een basis die je voor beide versies nodig hebt. Die basis bestaat uit ingrediënten die in zwarte tekst vermeld staan. Daarna volgen de extra ingrediënten waarmee je er gemakkelijk een vega- of beefievariant van maakt, aangegeven met groene en oranje letters.

Het verschil tussen de vegetarische en de vleesversie zit hem meestal maar in één of twee extra ingrediënten. Zo gaat er voor de vegetariërs een extra gele paprika en wat zongedroogde tomaatjes bij de flespompoenrisotto, terwijl er in de andere versie zalmfilet aan wordt toegevoegd. Vleeseters kunnen kalfsgehakt in de groene lasagne doen, terwijl de vega's voor een versie met linzen kiezen. In de beschrijving lees je vanaf welke stap je de verschillende gerechten in aparte pannen moet bereiden.

Ook voor veganisten

Bij een aantal recepten staat bovendien een 'Vegantip' waarmee je het gerecht geschikt maakt voor veganisten. Soms zijn deze tips wel heel voor de hand liggend voor mensen die gewend zijn om zonder dierlijke producten te koken, zoals "Vervang de boter door plantaardige olie" en "Vervang de mascarpone door sojaroom". Ben je zelf geen veganist, maar eet er een keer een veganist bij je of ben je een beginner op het gebied van uitsluitend plantaardig eten, dan komen zulke aanwijzingen misschien wel van pas.

Heel avontuurlijk of culinair zijn de recepten niet. Proebst kiest alledaagse, goed verkrijgbare ingrediënten voor vrij eenvoudige soepen, eenpansgerechten, pasta's en salades. Ideaal voor drukke doordeweekse avonden. De ovenschotels vergen wat meer tijd. Sommige recepten zijn bedoeld voor twee personen, andere voor vier, dus dat is wel even opletten.

Voedingsstoffen

De schrijfster geeft aan dat het haar in eerste instantie om lekkere gerechten gaat, ze heeft niet gelet op de voedingsstoffen. Of de vegetarische en veganistische versies een volwaardig alternatief bieden wat betreft de voedingswaarde is niet duidelijk. Vaak zijn de vega-toevoegingen producten waarmee je wel aan het benodigde eiwit komt, zoals seitan, tofu, eieren en zuivelproducten, maar voor de vegetariërs gaat er soms alleen maar wat extra groente in het gerecht. Als je gevarieerd eet, zou dat geen problemen moeten opleveren.