maandag, 23 mei 2022

Eten lekkerder door honger

Als je honger hebt, komt er een hormoon vrij dat er voor zorgt dat eten er lekkerder uit ziet. Door dit hormoon zie en onthoud je het eten ook beter.

Boodschappen moet je niet doen als je honger hebt. Dat wisten we al, maar nu blijkt dat eten er ook echt lekkerder uit gaat zien als je honger hebt. Dit is waarschijnlijk ontstaan zodat mensen die ondervoed zijn, ook minder appetijtelijke dingen zullen eten om te overleven. Tegenwoordig hebben echter veel mensen hierdoor ook de neiging te veel te eten.

Voor het onderzoek, in Canada, kregen twintig deelnemers foto's van eten te zien, terwijl er een scan van hun hersenen werd gemaakt. Daarbij kregen twaalf van de deelnemers een injectie met het hormoon ghrelin. De andere acht kregen een placebo. Het hormoon zorgde ervoor dat de deelnemers veel sterker reageerden op de foto's.

Ghrelin wordt door de maag geproduceerd. Het komt vrij bij honger en tijdens het eten. Er wordt momenteel ook onderzocht of het hormoon mogelijk kan worden geblokkeerd, om mensen te helpen bij het afvallen. Dit leidt echter vaak tot een depressie, omdat het hormoon ook het humeur positief beïnvloedt.

Trefwoorden: