vrijdag, 30 oktober 2020

Voedselvergiftiging maakt jaren later ziek

Een voedselvergiftiging kan jaren later leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Vooral een besmetting met de e.coli-bacterie kan gevaarlijk zijn.

Amerikaanse wetenschappers ontdekten dat wie ooit een zware voedselvergiftiging heeft gehad, tien tot twintig jaar later vaak bepaalde kwalen krijgt. Zo lopen mensen die een e.coli-bacterie hebben gehad later regelmatig nierproblemen op, die soms zeer ernstig zijn.

Salmonella geeft een verhoogde kans op artritis, een ontsteking aan de gewrichten. Wie besmet is geweest met campylobacter kan op den duur onverklaarbare verlammingsverschijnselen krijgen, melden de onderzoekers.

Een voedselvergiftiging door e.coli, salmonella en campylobacter kan optreden als vlees niet goed gaar is. Jaarlijks belanden honderdduizenden Nederlanders in het ziekenhuis met een voedselvergiftiging.

Bron(nen):