Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zaterdag, 19 augustus 2017

Waarom mag je niet te veel kaneel eten?

Te hoge inname van plantengifstof coumarine is schadelijk

In de appeltaart, door een herfstig stoofpotje of een snufje over je havermout: kaneel geeft gerechten een zoet en warm aroma. Het is niet verstandig om kaneelpoeder in grote hoeveelheden te gebruiken. Dit specerij bevat van nature namelijk een giftige stof.

Kaneel wordt gemaakt van de kaneelboom. De stokjes zijn stukken binnenbast van de kaneelboom. Kaneelpoeder is de gemalen variant. Aan kaneel worden allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven.

Ceylon of China

Er zijn verschillende soorten kaneel, waaronder Ceylonkaneel (in het Latijn: Cinnamom verum) en Chinese kaneel (Cinnamom cassia). Ceylonkaneel is vernoemd naar het land van herkomst, Sri Lanka, dat voorheen Ceylon heette. Chinese kaneel noemen we ook wel kassie, kassia of cassia. Kassiabomen groeiden oorspronkelijk alleen in China, maar dit type kaneel wordt inmiddels ook in andere landen met een tropisch klimaat geproduceerd.

Plantengifstof coumarine

In Chinese kaneel zit van nature coumarine. Deze stof zit ook in andere planten, zoals in tonkabonen en bergamot. Het geeft een kenmerkende smaak en geur. Coumarine komt daarnaast voor in allerlei voedingsmiddelen waar Chinese kaneel aan toegevoegd is, zoals in ontbijtkoek, speculaas en kaneelthee.

Coumarine is een plantengifstof: een stofje dat de kaneelboom waarschijnlijk beschermt tegen ziektes en natuurlijke vijanden. Allerlei groenten, kruiden en peulvruchten die we eten, bevatten diverse soorten plantengifstoffen. Ze zitten bijvoorbeeld in tomaten, aardappelen, lijnzaad, paddenstoelen, basilicum en sojabonen.

Teveel is schadelijk

Als je te veel plantengifstoffen binnenkrijgt, kan dat schadelijk zijn. De kans dat je er echt ziek van wordt, is gelukkig heel klein. In de planten die we eten, zit een laag gehalte plantengifstoffen. En de hoeveelheid gif neemt nog verder af tijdens het bewaren en bereiden van je voedsel.

Als je te veel coumarine binnenkrijgt, dan kan dat leiden tot leverschade. Daarnaast remt coumarine de bloedstolling en kan het mogelijk gevaarlijke bloedingen veroorzaken. Lange tijd achter elkaar extreem veel coumarine gebruiken, zou kankerverwekkend kunnen zijn.

Advies

Uit voorzorg adviseert het Voedingscentrum om niet langdurig veel Chinese kaneel of producten waar het in zit te eten. Gebruik niet overal kaneel in, maar wissel het af met andere kruiden en specerijen. Eet je gevarieerd, dan loopt je gezondheid geen gevaar.

Het coumarinegehalte van Ceylonkaneel is heel laag, dus als je graag kaneel eet, kun je beter die soort kaneel kopen.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

9 Comments

Door Enriko (niet gecontroleerd) op za, 12/10/2016 - 10:58

Wat is nu eigenlijk jouw punt ? In het artikel wordt toch duidelijk aangegeven dat kaneel gezond is mits het met mate wordt gebruikt. Overigens....het nadelige effect van overmatige consumptie geldt niet uitsluitend bij zwangerschap !

Door pip (niet gecontroleerd) op di, 12/06/2016 - 14:06

Door de schimmelwerkende werking helpt kaneelolie tegen kalknagels (=schimmelnagels) (-:

Door pip (niet gecontroleerd) op di, 12/06/2016 - 14:04

Kaneel uit Ceylon is dus okee, dan profiteer je van de positieve werkingen. Maar gebruik die uit China (goedkoper en in kant en klare produkten het meest gebruikt) met mate

Door Corry (niet gecontroleerd) op ma, 12/05/2016 - 17:07

Hoe zit het bij kaneel dat van de BUITENbast is gemaakt?

Door San (niet gecontroleerd) op vr, 12/02/2016 - 07:48

Wat is (te) veel???

Door Willouise (niet gecontroleerd) op vr, 12/02/2016 - 07:10

Dit artikel hieronder stond eerder in de nieuwsbrief . Spreekt mekaar totaal tegen wat bij mij het vermoeden doet rijzen dat het pure reclame is, en dan ben je niet meer geloofwaardig mijns inziens.
" De auteur van het boek Eet jezelf mooi, slank en gelukkig, voedingscoach Amber Albarda, heeft een nieuw boek: Amber beantwoordt. In dit boek beantwoordt Amber de 50 aan haar meest gestelde vragen over voeding. Eén van de vragen die zij beantwoordt is de vraag waarom kaneel een superfood is. Een voorproefje van het boek.

Het antwoord van Amber: Kaneel is een zwaar onderkend superfood. Dankzij het aanwezige chroom heeft het een stabiliserende werking op je bloedsuikerspiegel en helpt het je lichaam beter met suiker om te gaan door het om te zetten in energie. Iets wat met onze dagelijkse torenhoge suikerconsumptie geen overbodige luxe is.

Vooral diabetici kunnen baat hebben bij deze specerij. Ook helpt het bij schimmelinfecties, voorkomt het bacteriële groei en vermindert het ontstekingsreacties in je lichaam (suiker veroorzaakt ze juist).

Andere voordelen van kaneel zijn dat het verstopping tegengaat, je circulatie verbetert en een warmend effect in je lichaam heeft. Het komt ook je spijsvertering en in het bijzonder de assimilatie van vetten ten goede. En als dat niet genoeg was, is het daarnaast ook nog een uitstekende bron van ijzer, calcium, magnesium, mangaan, kalium, zink en vitaminen A, B1, B2 en C.

Een potig poedertje dus, en bovendien erg lekker. Een gemiste kans als je kaneel niet zo vaak gebruikt. Strooi het daarom over je yoghurt, je muesli en waar je het nog meer lekker in lijkt, maar pas op met te grote hoeveelheden als je zwanger bent.

Wist je dat?
Kaneel komt van de bast van de kaneelboom en het gebruik gaat heel ver terug: door de oude Egyptenaren werd de specerij als medicijn gebruikt en ook de Chinezen vermelden het in geschriften die teruggaan naar maar liefst 2800 v. Chr. Het was zo'n waardevol specerij dat gezegd wordt dat keizer Nero op de begrafenis van zijn tweede vrouw Poppaea Sabina een jaarvoorraad kaneel verbrandde om de diepte van zijn verdriet te tonen. Een kostbaar goedje dus, deze kleurrijke appelmoes verfraaier" DUS KANEEL IS GEVAARLIJK EN GEZOND ? Plus en min wat is waar ???????????????????????????????????????

Door hennie hemelrijk (niet gecontroleerd) op do, 12/01/2016 - 19:13

zo een jaar of 66 geleden ad ik alle dagen verse kaneel stokken,
als ik dit lees ben ik blij dat ik nooit ziek ben geworden !

Door Cobie (niet gecontroleerd) op do, 12/01/2016 - 16:06

Vind kaneel erg lekker, helaas kan ik het niet nemen omdat ik er met een allergie op reageer, ogen gaan dicht zitten, gezicht wordt dik en opgezwollen en als ik veel te veel neem loop ik de kans om te stikken.
Uitgevogeld in het ziekenhuis d.m.v. plakproeven bij de dermatologe.

Door Sil (niet gecontroleerd) op do, 12/01/2016 - 10:22

Oeps, ik eet elke dag kaneel, misschien maar beter om dat wat te gaan minderen.....