vrijdag, 15 november 2019

Gezonde zelfgemaakte granola

Recept uit het slimmedarmendieet-kookboek

Zelf gezond granola maken is eigenlijk heel eenvoudig. Dit recept komt uit het slimmedarmendieet-kookboek van Dr. Clare Bailey met voedingsdeskundige Joy Skipper. Het kookboek bij de bestseller Het slimmedarmendieet van Dr. Michael Mosley.

Deze knapperige granola zit boordevol geroosterde notensmaken. Als je hem zelf maakt, weet je zeker dat hij glutenvrij is en dat hij veel minder suikers bevat dan de granola die je in de supermarkt koopt. Zaden, noten en onbewerkte haver worden langzaam geabsorbeerd in de darmen, omdat ze uit complexe koolhydraten bestaan. Ze bevatten ook veel vezels, waarvan je microbioom zal opbloeien.

Voor 12 porties

  • 100 g kokosolie, gesmolten
  • 100 g zachte dadels (ongeveer 15 grote dadels), fijngehakt
  • 1 tl zout, afgestreken
  • 2 tl vanille-essence
  • 1 eiwit, om te binden
  • 200 g glutenvrije haver (of havervlokken)
  • 200 g gemengde zaden, zoals zonnebloempitten, sesamzaad en pompoenpitten, en noten, zoals amandelen, cashew- of pistachenoten.
  • 80 g gebroken lijnzaad
  • 100 g gedroogd fruit, zoals cranberry’s, rozijnen of gesneden abrikozen

1. Verwarm de oven op 120 °C/100 °C (heteluchtoven) of gasovenstand ½. Maal de dadels, kokosolie, zout, vanille-essence en eiwit in een keukenmachine of met een staafmixer tot een grove pasta.

2. Doe de haver, zaden, noten, gebroken lijnzaad en gedroogd fruit in een middelgrote kom. Giet het dadelmengsel in de kom en meng het gelijkmatig door de haver met een houten lepel.
3. Verdeel het mengsel over de bodem van een met bakpapier bedekte bakplaat en bak het 25-30 minuten in de oven. Doe de oven daarna uit en laat de granola één of twee uur of zelfs een hele nacht in de oven staan om hem knapperig te laten worden. Breek hem daarna in kleine brokken. Je kunt de granola een maand lang bewaren in een luchtdichte pot, of een aantal maanden in de vriezer.

Tip: je kunt 1-2 el water gebruiken in plaats van het eiwit.

340 calorieën

Het recept komt uit het slimmedarmendieet-kookboek van Dr. Clare Bailey met voedingsdeskundige Joy Skipper. Het kookboek bij de bestseller Het slimmedarmendieet van Dr. Michael Mosley. Een kookboek met voedingstips voor een optimale gezondheid van je darmen.