Tosti pompoen, ricotta en Parmezaanse kaas met salieboter

Getty Images

Deze tosti heeft een verrassend extraatje dankzij de toegevoegde salieboter. De combinatie van ingrediënten is heel eenvoudig, maar voor een goed resultaat heb je de beste kwaliteit kaas nodig. Heel goede Parmezaanse kaas maakt je tosti subliem.

Aantal personen 
2

Ingrediënten

  • 250 gram pompoen, in stukjes, vers of uit de diepvries
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 4 sneden witbrood of zuurdesembrood
  • 60 gram ongezouten boter
  • 4 eetlepels ricotta
  • 2 dunne plakken milde kaas, bijvoorbeeld Goudse kaas of fontina
  • 2-5 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • de blaadjes van een paar takjes salie
  • versgeperst sap van een halve citroen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk met een kwastje de stukjes pompoen met de olie en leg ze in één laag op een bakplaat. Bestrooi ze met zout en peper. Zet de bakplaat in de oven en rooster de pompoen in 20-30 minuten gaar en goudbruin.  Haal de bakplaat uit de oven en plet de stukjes pompoen enigzins. Zet apart. Laat intussen voor het maken van de salieboter in een kleine steelpan 50 gram boter smelten totdat deze zachtjes aan het sissen is en een donkerder kleur aanneemt. Voeg de salieblaadjes toe en haal de pan van het vuur zodra de blaadjes omkrullen. Voeg het citroensap toe en laat staan totdat je de salieboter nodig hebt.

Besmeer elk van de sneden brood aan één kant met de zachte boter en verdeel de ricotta gelijkmatig over de twee sneden, aan de niet-beboterde kant.

Neem een grote koekenpan met dikke bodem en leg de twee sneden zonder ricotta erin, met de beboterde kant onder. Als je pan niet groot genoeg is voor twee tosti's, bak je een tosti per keer.

Leg op elke snee een plak Goudse kaas of fontina en verspreid wat stukjes geplette pompoen gelijkmatig tot aan de randen. Druppel hier royaal wat salieboter overheen, maar niet meer dan de helft ervan per snee. Verdeel de helft van de Parmezaanse kaas over elke snee en leg de twee resterende sneden brood hierop, met de ricottakant naar onder. Druk licht aan.

Zet het vuur op matig en laat de eerste kans van de tosti's gedurende 3-5 minuten bakken totdat deze goudbruin zijn geworden, waarbij je met een spatel lichte druk uitoefent. Keer de tosti's met een spatel voorzichtig om en laat de andere kant gedurende 2-3 minuten bakken.

Haal de tosti's uit de pan, leg ze op een bord en snijd elke tosti diagonaal in tweeën. Laat ze even afkoelen voor je ze serveert.

Dit recept is afkomstig uit 'Tosti's en andere gegrilde broodjes' door Laura Washburn.

Auteur