maandag, 14 juni 2021

Boekrecensie: Yoga helpt

Met yoga houd je je lijf en geest in balans. Het werkt ontspannend en houd je soepel en fit. Maar volgens Yoga helpt gaat het effect van yoga nog verder. Het is doeltreffend bij sportblessures, allergieën, katers, rimpels en angsten. Schrijfster en yogajuf Tara Stiles legt je hoe je thuis aan de slag kunt. "Als je kunt in- en uitademen kun je aan yoga doen!"
Auteur:
Tara Stiles
Jaar van uitgave:
2012
Prijs:
€ 19,95
ISBN:
978 90 215 5132 6
Aantal pagina's:
256

​Volgens Stiles kan dus iedereen aan yoga doen. Om het effect te ervaren hoef je je niet als een krakeling op te kunnen vouwen of een jaar in stille toewijding door te brengen. Ze stelt dat het het veel minder zweverig is dan veel mensen denken, maar zegt ook dat het je belachelijk gelukkig kan maken en je een supergezond lijf en een kalme, geconcentreerde geest kan geven. Met yoga kun je allerlei klachten een aandoeningen verlichten, genezen of voorkomen.

Zweverig

De gezondheidsvoordelen van yoga worden beschreven en onderbouwd met verschillende wetenschappelijke artikelen.  Maar zoveel beloftes gaan me iets te ver. Hoewel Stiles yoga wil ontdoen van een zweverig imago, lukt dat wat mij betreft niet helemaal. Er is veel aandacht voor de verbinding tussen lichaam en geest en waarnemen, kijken en wachten staan centraal, voor mij iets te veel.

Het boek vormt echter een prima basis voor als je yoga een kans wilt geven. De verschillende takken van yoga worden uitgelegd, samen met de geschiedenis. Er is veel aandacht voor de basisregels. Met duidelijke uitleg en mooie foto's is het voor iedere yoga-leek mogelijk om in de juiste houdingen terecht te komen. Ook standaardhoudingen als de zonnegroet en de opwaartse en neerwaartse hond worden uitgelegd.

Aandoeningen

In het tweede gedeelte staan de klachten en aandoeningen centraal. Van acne en bankhangeritis tot depressie en slaapproblemen. Hoe uiteenlopend de kwalen ook zijn, de oefeningen hebben over het algemeen een ding gemeen: ze zijn gemakkelijk uit te voeren. Tenminste, de meeste. Een hoofdstand is natuurlijk niet voor iedereen even haalbaar.

Yoga helpt is een mooi boek, een duidelijk boek en een inspirerend boek. Of je de griep echt kunt voorkomen en of yoga daadwerkelijk helpt bij schildklierproblemen durf ik niet te zeggen. Yoga helpt je vooral om kalm en rustig te blijven, zegt ook Stiles. "Als yoga je niet beter kan maken, helpt het je makkelijker en met berusting met je situatie om te gaan."

​Tara Stiles is de oprichter van Strala Yoga. Deze vorm van yoga staat wereldwijd bekend om z'n niet-pretentieuze, laagdrempelige en duidelijke benadering van yoga en gezond leven.

Per aandoening of kwaal biedt het boek Yoga helpt je een aantal yoga-oefeningen. Ben je benieuwd? Kijk dan hier voor de oefeningen voor: