zondag, 24 januari 2021

Boekrecensie: Yoga kookboek

In het Yoga kookboek vind je de 75 lekkerste recepten uit het tijdschrift Yoga Magazine. Niet alleen fijn voor fanatieke yogi’s, maar ook voor iedereen die graag heerlijke maaltijden kookt waar je energie van krijgt.
Auteur:
Kyra de Vreeze e.a.
Jaar van uitgave:
2013
Prijs:
€ 19,95
ISBN:
9059564677
Aantal pagina's:
144

Yoga en koken: betekent dit dat je met je matje de keuken in moet? Nee, maar yoga en gezond eten vormen wel een logische combinatie. Door regelmatig aan yoga te doen, word je je bewuster van je lichaam. Daardoor krijg je vanzelf meer behoefte aan ander, gezonder voedsel. Het boek is gebaseerd op een eetpatroon waar je meer energie van zou krijgen, het pranische dieet. Pranisch komt van prana, wat in het Sanskriet 'levenskracht' betekent.

In het lichaam beweegt de levenskracht zich in vijf verschillende windrichtingen, de vayu’s: prana vayu, apana vayu, samana vayu, udana vayu en vyana vayu. Zijn de vayu’s met elkaar in evenwicht, dan voel je je fit en energiek. Voeding helpt daarbij. Het pranische dieet kent vijf voedingsgroepen die corresponderen met de vijf vayu’s. Elke groep heeft zo zijn eigen effect op je lichaam en geest.

​Vijf windrichtingen

Het Yoga kookboek is ingedeeld in vijf hoofdstukken, één per windrichting oftewel vayu. Ze beginnen steeds met een yogahouding die past bij de vayu en een uitleg over die windrichting en welk type voeding erbij past.

Zo is de udana vayu de opstijgende wind, die je aandacht vergroot en ervoor zorgt dat je kunt spreken. Is deze uit balans, dan krijg je moeite om je te uiten of word je negatief. Ter inspiratie staat er een yogahouding bij, de schouderstand. Deze laat energie naar je hoofd stromen. Bij deze windrichting passen licht verteerbare producten, maar ook fruit en noten die hoog groeien. Bijvoorbeeld appels, amandelen en pijnboompitten. In de recepten die volgen komen deze ingrediënten terug.

​Uitnodigend kookboek

Misschien klinkt het alsof het Yoga kookboek vooral geschikt is voor fanatieke yogi’s, maar eigenlijk is het vooral een mooi, uitnodigend kookboek. Het staat vol met heerlijke recepten. Ze zijn allemaal vegetarisch en de meeste ogen lekker licht en gezond. Alle gerechten zijn voorzien van prachtige foto’s en een duidelijke beschrijving.

Recepten die in een kwartiertje op tafel staan, worden afgewisseld met ingewikkeldere schotels waarvoor je eerst langs de natuurwinkel moet. Je vindt van alles in het Yoga kookboek: soepen, salades, smoothies, sandwiches, curry’s, taarten enzovoort. Tot slot staat er een aantal yoga superfoods beschreven in het boek, zoals stevia, quinoa en havermout.

De receptuur is bedacht door verschillende mensen, namelijk Kyra de Vreeze, Ingmar Niezen, Sabrina Hessels, Anouk Lorjé en Yogi Bhajan. De overige teksten zijn van de hand van Kyra de Vreeze. Zij is een natuurgeneeskundig therapeut en yogadocent. Ze verzorgt workshops en lezingen op het gebied van voeding en lifestyle, daarnaast schrijft ze artikelen voor verschillende (inter)nationale tijdschriften. Van De Vreeze verschenen eerder de boeken Kyra’s kitchen en Daytox.