Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
maandag, 21 augustus 2017

Baarmoeder-kanker, behandeling

Mogelijke behandelingen van baarmoederkanker (o.a.):
- operatieve ingreep: baarmoeder-verwijdering (= hysterctomie, uterectomie) waarbij meestal ook de eileiders, eierstokken en omringend lymfeweefsel worden verwijderd; het omringende weeefsel wordt onderzocht of uitzaaiing (= metastase).
- bestraling (= radiotherapie): als de tumor omvangrijk is
- medicijnen:
- na operatie en/of bestraling: o.a. dactinomycine (= Lyovac Cosmegen®), lynestrenol (= Orgametril®) om resterende kankercellen onder controle te krijgen of houden, meestal ook als er nog geen uitzaaiing is aangetoond
- bij uitzaaiing: chemokuur met anti-kankermiddelen (= oncolytica, cytostatica), zoals dactinomycine (= Lyovac Cosmegen®) en lynestrenol (= Orgametril®)

NB.
- Bij vroege ontdekking van baarmoederkanker is de 5 jaar-overlevingskans ca. 90% en genezen de meeste vrowuen volledig.
- Raadpleeg daarom zo snel mogelijk uw (huis)arts bij onregelmatige bloedingen.

Terug naar baarmoeder-kanker