Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zaterdag, 19 augustus 2017

Baarmoederhals-kanker, behandeling

Mogelijke behandelingen van baarmoederhals-kanker (o.a.):
- schoonschrapen van het oppervlak (= epitheel) van de baarmoederhals met scalpel of door hitte (= elektrocaustiek); zwangerschap blijft daarna mogelijk
- operatieve ingreep: baarbaarmoeder-verwijdering (= hysterctomie, uterectomie) waarbij meestal ook de eileiders, eierstokken en omringend lymfeweefsel worden verwijderd; het omringende weeefsel wordt onderzocht of uitzaaiing (= metastase).
- bestraling (= radiotherapie): als de tumor omvangrijk is
- medicijnen: chemokuur met anti-kankermiddelen (= oncolytica, cytostatica)

NB.
- Hoe eerder baarmoederhalskanker wordt ontdekt, des te groter de kans op volledige genezing. Om die reden wordt geadviseerd vanaf de leeftijd van ca. 18 jaar 1 x per 5 jaar een uitstrijkje te laten doen.

Terug naar baarmoederhals-kanker