Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zaterdag, 19 augustus 2017

Baarmoederhals-kanker, uitstrijkje

Baarmoederhalskanker kan worden vastgesteld door middel van een uitstrijkje (= cervix-uitstrijkje = Pap-test). Hierbij worden een aantal cellen van de baarmoederhals geschraapt om te controleren op de aanwezigheid van kankercellen.
Als in het uitstrijkje verdachte cellen worden aangetroffen, wordt door middel van een endoscoop colposcopie gedaan om de baarmoeder hals te bekijken en een biopt (= stukje verdacht weefsel) te nemen van het baarmoederhalsweefsel -zo nodig onder plaatselijke verdoving- om de aard van de verdachte cellen microscopisch te onderzoeken.

NB. Hoe eerder baarmoederhalskanker wordt ontdekt, des te groter de kans op volledige genezing. Om die reden wordt geadviseerd vanaf de leeftijd van ca. 18 jaar 1 x per 5 jaar een uitstrijkje te laten doen.

Terug naar baarmoederhals-kanker