Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 22 februari 2017

Eczeem

Jeukende huidaandoening (= dermatose) van de oppervlakkige lagen (= epidermis) van de huid (= dermis).

Mogelijke verschijnselen (o.a.)
- 1e stadium (= acuut eczeem) o.a.
Jeuk, roodheid (= erytheem), blaasjes (= vesikels), huidknobbeltjes (= papels), schilfering, vochtafscheidende huidplekken, korsten, kloven, bijkomende (= secundaire) huidinfecties
- 2e stadium (= sub-acuut eczeem)
Afname van hiervoor genoemde verschijnselen met uitzondering van de jeuk en de roodheid
- 3e stadium (= chronisch eczeem)
Afname van jeuk en roodheid en vorming van grove huid (= lichenificatie). De jeuk geeft aanleiding tot krabben en slecht slapen. Eczeem van de zichtbare huiddelen (o.a. gezicht, handen, armen, benen) kan leiden tot psychische problemen (o.a. schaamte).

zie ook:
- behandeling
- oorzaken
- atopisch eczeem
- contact-eczeem
- allergie

N.B. Voor het receptgeneesmiddel Cutivate® is nu een medicatie-begeleidingsprogramma beschikbaar.

Terug naar huid-aandoeningen