Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Infecties, bacteriën (bacteriële infecties)

Bacteriën zijn zeer kleine, onzichtbare micro-organismen (= microben, ziektekiemen), die slechts uit één enkele cel bestaan.
Bacteriën bevinden zich overal in de natuur en verspreiden zich o.a. intermenselijk contact en contact besmette ( = geïnfecteerde), dieren, voedsel, water, afval en voorwerpen.

Bacteriën vermenigvuldigen zich door ongeslachtelijk celdeling. In de darm spelen de zogenaamde commensale bacteriën (= darmflora) een belangrijke rol bij de spijsvertering.

Dankzij het natuurlijke afweersysteem (= immuunsysteem) kunnen bacteriën normaal gesproken niet in het lichaam binnendringen of worden daar onschadelijk gemaakt.

Algemene verschijnselen (o.a.)
- plaatselijk (= lokaal): roodheid , warmte, zwelling, pijn van huid/slijmvliezen, weefsels, gewrichten of organen
- algemeen (= systemisch): pijn, koorts, zwakte, ziek gevoel
NB. De verschijnselen worden in eerste instantie veroorzaakt door de afvalstoffen (= toxine) die de bacteriën vormen. Daarna speelt de verzwakking van het afweersysteem en het hele lichaam een steeds grotere rol.

Mogelijke behandelingen (o.a.)
- verwijdering van de infectiehaard (o.a. abces)
- medicijnen: zie anti-biotica

zie ook:
- oorzaken
- bacteriën

Terug naar infectie-ziekten