Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
maandag, 21 augustus 2017

Kaalheid (haarverlies, kaalhoofdigheid, alopecia)

Het verlies van haren is een natuurlijk proces. Ieder haar wordt namelijk om de 2-6 jaar geheel vernieuwd. Het uitvallen van haren is dus een normaal verschijnsel.
Bij voortijdig haarverliesvallen meer haren uit dan aangemaakt worden, waardoor al op betrekkelijk jonge leeftijd kale plekken kunnen ontstaan. Kaalheid komt bij mannen op veel jongere leeftijd (vanaf ca. 20 jaar) en veel vaker voor dan bij vrouwen. De eerste kale plekken zijn dan vooral te zien aan de voorkant ('inhammen') en boven op het hoofd. De zij- en achterkant van de schedel zijn duidelijk minder gevoelig voor haaruitval.
Bij mannen met aanleg voor kaalheid kan het voortijdige haarverlies al op jeugdige leeftijd (ca. 15-16 jaar!) beginnen (alopecia prematura).
Bij oudere mensen is kaalheid een normaal verschijnsel (alopecia senilis of alopecia androgenetica). Ook vrouwen krijgen dan vaak 'dun haar'.
Wanneer de haaruitval geen natuurlijke oorzaak heeft, d.w.z. als er geen aanleg is voor kaalheid, spreekt men van verworven kaalheid ( alopecia acquisita). Bijvoorbeeld als gevolg van een haarziekte of chemokuur.

Behandeling van kaalheid

Beschikbare behandelingen van voortijdige kaalheid:
- Haarstukken (toupet), al of niet ingeweven in het eigen haar
- Pruik: vooral bij kaalheid door (haar)ziekten of chemokuur
- Verven van het haar, al of niet met verstevigende spray en bescherming tegen de zon
- Lotions en shampoos tegen haaruitval met o.a. kruidenextracten, vitaminen en mineralen (hiervan is de werking niet wetenschappelijk aangetoond)
- Haartransplantatie: transplantatie van behaarde huid van de zij- en/of achterkant van het hoofd naar de kale plek(ken) bovenop het hoofd
- Zelfzorgmedicijnen: vooral bij kaalheid op (relatief) jeugdige leeftijd, o.a. Minoxidil Lotion, Propecia®, Regaine®
- Receptmedicijnen: vooral bij kaalheid op (relatief) jeugdige leeftijd o.a. Finasteride 1 mg Tabletten

Oorzaken van kaalheid

Mogelijke oorzaken van voortijdige kaalheid:
- Erfelijke aanleg: op relatief jonge leeftijd (Ouderdom (gemiddeld vanaf ca. 45 jaar): geleidelijke vergroting van de inhammen en kaalheid bovenop op de schedel (de zijkanten en achterkant blijven behaard).
- Haarziekten o.a. lupus erythematodes, lichen planus, sarcoïdose, tuberculose of hardnekkige infecties met bacteriën of schimmels
- Litteken: vaak ontstaat op littekens, brandwonden, ernstige verwondingen, röntgenbestraling of door haarziekten blijvend haarverlies.
- Bijwerking: o.a. antikankermiddelen (chemokuur, chemotherapie, oncolytica, cytostatica)

Terug naar haaraandoeningen