Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 21 september 2017

Kanker (ongecontroleerde celdeling)

Kanker is het gevolg van ongecontroleerde celdeling (= cel-woekering) door bepaalde cellen (= kankercellen) in de lichaamsweefsels en/of organen. Hierdoor ontstaat eerst een oorspronkelijk gezwel (= primaire tumor) dat goedaardig (= benigne) of kwaadaardig (= maligne) is of in een later stadium kwaadaardig wordt.
In Nederland krijgen ongeveer 4 van de 10 mannen en 3 van de 10 vrouwen in de loop van hun leven kanker. In totaal sterven jaarlijks 40-50.000 mensen aan kanker (= ca. 30% van het totale aantal sterfgevallen).

zie ook:
- goed- of kwaadaardig?
- behandeling
- behandelingsresultaten
- natuurlijke afweer
- oorzaken
- pijn
- proces
- tumor-soorten
- uitzaaiing (= metastase)
- verschijnselen
- vormen

Terug naar ziekten