Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 28 mei 2017

Metabool syndroom

Stofwisselingsaandoening door een aanhoudende verstoring van de balans (= dis-balans) tussen lichamelijke activiteit (te weinig beweging) en voedselopname (te veel eten, tussendoortjes, snoepen en/of alcohol-houdende dranken).
Hierdoor wordt de regulatie van de stofwisseling door de hersenen verstoord. Mogelijk gaat het om een verstoring van de biologische klok die de stofwisseling -via het autonome zenuwstelsel- aan het dag- en nacht-ritme aanpast.
Naar schatting (2005) leidt in Nederland een kwart van de 55-plussers zonder dat ze dat weten aan een metabool syndroom.

zie ook:
- verschijnselen
- behandeling
- overgewicht

Terug naar stofwisselingsziekten