Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
maandag, 21 augustus 2017

Natural Family Planning (NFP)

NFP (natuurlijk omgaan met vruchtbaarheid ) werkt met een vorm van periodieke onthouding. Het is gebaseerd op drie veranderingen in het vrouwelijk lichaam tijdens de cyclus. Dat zijn de lichaamstemperatuur, het vaginale slijm en de verandering baarmoedermond. In de vruchtbare periode lijkt het baarmoederhalsslijm op rauw eiwit. De baarmoederhals is dan zacht en open, en ligt hoger dan normaal. Tegen het einde van de vruchtbare periode stijgt bovendien de lichaamstemperatuur. Deze blijft meestal hoger tot aan volgende menstruatie.

In dubbele controle met slijm en temperatuur of temperatuur en baarmoedermond kan je de vruchtbare periode afsluiten.

Als je niet zwanger wilt worden, kan je er voor kiezen om geen seks te hebben of een barrière middel te gebruiken in de vruchtbare periode.
Iedere vrouw heeft haar eigen cyclus patroon. Ook al ben je nog zo onregelmatig er zit altijd een regelmaat in.

Is er juist kinderwens dan herkent de vrouw eerder haar vruchtbare periode.

Betrouwbaarheid
De betrouwbaarheid van anticonceptiemethoden wordt uitgedrukt in de Pearl Index (PI). NFP heeft een Pearl Index van 0,4. Dit staat gelijk aan de betrouwbaarheid van een spiraaltje.

Om de methode goed aan te leren wordt wel aanbevolen de basiscursus te volgen. Alleen zo kan de hoge betrouwbaarheid behaald worden.
NFP is geschikt voor stabiele relaties.
Meer informatie op: www.nfp-nederland.nl

Zie ook: anticonceptie-methoden