Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
maandag, 21 augustus 2017

T Acuut reuma

Ontsteking van de gewrichten (poly-artritis) en het hart (carditis) en soms ook de huid (dermatitis). Acuut reuma komt voort uit met een infectie door streptokokken, meestal vanuit de keel. De klepontsteking betreft meestal de mitralisklep tussen linker atrium en linker ventrikel.

Onbehandeld acuut reuma geneest meestal binnen ca. 5 maanden spontaan maar kan ook hartklepdefecten veroorzaken, waardoor hartklepinsufficiëntie en stenose. Op latere leeftijd ontwikkelt zich vaak chronisch hartfalen met of zonder hartaritmieën. Ook bestaat bij hartklepdefect een levenslange kans op acuut reuma recidieven.

zie ook:
- symptomen
- therapie