Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 24 februari 2017

Tunnel-syndroom (carpale/tarsale tunnel-syndroom)

Aandoening door beklemming of inklemming van zenuwen bij de elleboog, de handwortel (= carpaal) of voetwortel/enkel (= tarsaal), onderarm (= radiaal) of schouder.

Mogelijke verschijnselen (o.a.)
Pijn, gevoelsstoornissen, verminderde spiermassa (= spierdystrofie) en botverbuigingen.

Mogelijke oorzaken (o.a.)
Reumatoïde artirits, verwondingen (= traumata), plaatselijke vochtophoping (= perifeer oedeem), bindweefselvorming (= fibrose), amyloïd-afzetting in de weefsels (= amyloïdose), korrelvorming in de weefsels (= sarcoïdose), doorgroei van skelet en kraakbeen na de groei (= acromegalie), verminderde schildklierfunctie (= hypothyreoïdie), collageenziekte en vetzucht (= obsitas).

Mogelijke behandelingen (o.a.)
- pijnstillers
- operatieve ingreep

zie ook: mono-neuropathie

Terug naar perifere zenuwaandoeningen